ΚΟΣΜΟΣ

Αποφυλακίστηκε η γυναίκα-σύμβολο του φεμινισμού στην Τουρκία - Είχε σκοτώσει τον σύζυγό της

Αποφυλακίστηκε η γυναίκα-σύμβολο του φεμινισμού στην Τουρκία - Είχε σκοτώσει τον σύζυγό της

Φεμινίστριες είχαν ζητήσει την απελευθέρωσή της, εξηγώντας πως η 24χρονη είχε υποστεί συστηματική κακοποίηση από τον άνδρα της, ο οποίος την υποχρέωνε να εκδίδεται, μια μεταχείριση που δεν είναι σπάνια για τις γυναίκες στην Τουρκία.

Ελεύθερη αφέθηκε η 24χρονη γυναίκα που σκότωσε τον σύζυγό της αφού είχε υποστεί για χρόνια συζυγική βία και έγινε σύμβολο της μάχης κατά των καταχρήσεων των οποίων πέφτουν θύματα οι γυναίκες στην Τουρκία, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

Η 24χρονη Cilem Dogan είχε κριθεί ένοχη στις αρχές Ιουνίου για τον φόνο του συζύγου της με πυροβόλο όπλο πέρυσι στα Άδανα, του 33χρονου Χασάν Καραμπουλούτ, και είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών.

Εφετείο αποφάσισε σήμερα να την απελευθερώσει μετά την καταβολή εγγύησης 50.000 τουρκικών λιρών (15.200 ευρώ) και να την θέσει υπό δικαστικό έλεγχο.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Θα αγωνιστούμε για όλες τις γυναίκες μας», δήλωσε η 24χρονη, η οποία έχει ένα κοριτσάκι δυόμιση ετών, μετά την έξοδό της από τη φυλακή, όπου πέρασε σχεδόν έναν χρόνο.

Η υπόθεση αυτή είχε τύχει σημαντικής κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία, κυρίως εξαιτίας της στάσης της κατηγορουμένης, η οποία είχε φορέσει ένα μπλουζάκι που έγραφε στα αγγλικά: «Αγαπητό παρελθόν, ευχαριστώ για όλα τα μαθήματα. Αγαπητό μέλλον, είμαι έτοιμη».

Η υπόθεση έγινε επίσης εμβληματική σε μια στιγμή που όλο και περισσότερες επικρίσεις διατυπώνονται στην Τουρκία κατά της βίας που υφίστανται οι γυναίκες, εκατοντάδες από τις οποίες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από τα χτυπήματα των συζύγων τους.

Σχετικές ειδήσεις