ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε ότι σκότωσε «κατά λάθος» 15χρονο Παλαιστίνιο!

Ο Ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε ότι σκότωσε «κατά λάθος» 15χρονο Παλαιστίνιο!

Τα Παλαιστινιακά Εδάφη, η Ιερουσαλήμ και το Ισραήλ πλήττονται από βίαια επεισόδια που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 209 Παλαιστινίους, 32 Ισραηλινούς, δύο Αμερικανούς, έναν Ερυθραίο και έναν Σουδανό από την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Τρίτη (21/06) ότι ο 15χρονος Παλαιστίνιος που σκοτώθηκε τη νύχτα της Δευτέρας (20/06) από πυρά στρατιωτών ήταν κατά τα φαινόμενα ένας «περαστικός που δεν είχε καμιά σχέση» με τα περιστατικά τα οποία ώθησαν τους στρατιώτες να ανοίξουν πυρ.

Ο στρατός είχε ανακοινώσει το βράδυ της Δευτέρας (20/06) ότι ο 15χρονος Μαχμούντ Μπαντράν που σκοτώθηκε από τα πυρά, καθώς και οι άλλοι τέσσερις Παλαιστίνιοι που τραυματίστηκαν, έριχναν πέτρες και βόμβες μολότοφ σε κεντρικό δρόμο που διασχίζουν Ισραηλινοί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ωστόσο, το πρωί της Τρίτης, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού που ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, είπε ότι «σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, φαίνεται ότι περαστικοί που δεν είχαν σχέση με τα περιστατικά επλήγησαν κατά λάθος». Η εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι ο έφηβος που σκοτώθηκε ήταν μεταξύ αυτών των «περαστικών» όπως και οι τραυματίες.

Το Παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι εκτός από τον έφηβο που σκοτώθηκε, τέσσερις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, οι τρεις από τους οποίους είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί σε άλλο τραγικό συμβάν, την ταφή χθες ενός νέου άνδρα, με σύνδρομο Ντάουν σύμφωνα με την οικογένειά του, ο οποίος πυροβολήθηκε τρεις φορές από ισραηλινό στρατιώτη κατά τη διάρκεια ταραχών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο 22χρονος 'Αρεφ Τζαραντάτ ήταν «ιδιαίτερη περίπτωση με ειδικές ανάγκες», έλεγε η μητέρα του, η Ζακία Τζαραντάτ, χθες μέσα στη σάλα όπου δεκάδες γυναίκες έφθαναν για να τη συλλυπηθούν αμέσως μόλις έγινε γνωστό ότι ο γιος της υπέκυψε στα τραύματά του.

Στις 4 Μαΐου, ο 22χρονος άκουσε να γίνονται ταραχές μεταξύ νεαρών Παλαιστινίων και Ισραηλινών στρατιωτών στην τοποθεσία Σάιρ, στην είσοδο της πυριτιδαποθήκης της Χεβρώνας στη νότια Δυτική Όχθη. Βγήκε στο δρόμο, αναφέρει ο πατέρας του, ο Σέριφ Τζαραντάντ.

«Έφθασε σε απόσταση δέκα μέτρων από τους στρατιώτες, είχε ψηλά τα χέρια», εξηγεί ο 68χρονος Παλαιστίνιος. «Τέσσερα από τα αδέλφια του ήταν στην πλατεία και φώναξαν στα αγγλικά και τα εβραϊκά στους στρατιώτες να μην πυροβολήσουν. Υπήρχαν επτά στρατιώτες εκεί. Άρχιζαν να φεύγουν αλλά ένας από αυτούς επέστρεψε και πυροβόλησε». Ο Αρεφ τραυματίστηκε από τρεις σφαίρες και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο για τις συνθήκες του περιστατικού αυτού, ο στρατός δεν απάντησε.

Οι περισσότεροι από τους Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν ήταν δράστες επιθέσεων ή κατηγορούνταν για επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών στόχων, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές. Δεκάδες άλλοι σκοτώθηκαν σε ταραχές.

Σχετικές ειδήσεις