ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Οι σεισμολόγοι προειδοποιούν για σεισμό 7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη

Τουρκία: Οι σεισμολόγοι προειδοποιούν για σεισμό 7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη

Η παρακολούθηση του ρήγματος στη θάλασσα του Μαρμαρά έγινε ανελλιπώς επί τρία χρόνια και περισσότερες από 30 μελέτες έχουν στη δημοσιότητα με βάση τα στοιχεία του προγράμματος

Έπειτα από μελέτη τριών χρόνων, το σεισμολογικό Ινστιτούτο Καντίλι του πανεπιστημίου του Βοσπόρου, κατέληξε στο συμπέρασμα πως «το ενεργό ρήγμα κοντά στα Πριγκηποννήσια, στην θάλασσα του Μαρμαρά, στην Κωνσταντινούπολη, είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει έναν ισχυρό σεισμό μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ».

Το πρόγραμμα, το οποίο ονομάζεται MARSite και κόστισε 8 δισ. δολάρια, ορίζει την θάλασσα του Μαρμαρά ως μία από τις πιο επικίνδυνες περιοχές για σεισμό στην Μεσόγειο και θέτει σε εφαρμογή ένα ευρύ φάσμα ολοκληρωμένων δραστηριοτήτων παρακολούθησης, τόσο στην θάλασσα του Μαρμαρά, όσο και στις γύρω αστικές και αγροτικές περιοχές, αναφέρει η Hurriyet.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον εντοπισμό υπόγειων εντάσεων, δημιουργήθηκε ένα σύστημα παρακολούθησης του ενεργού ρήγματος σε βάθος 150 μέτρων στην περιοχή Sarkoy, βορειοδυτικά της επαρχίας Tekirdag.

Τα ευρήματα της μελέτης κατέγραψαν ισχυρή ένταση κοντά στα Πριγκηποννήσια ανοιχτά της Κωνσταντινούπολης στην Θάλασσα του Μαρμαρά, ικανή να δώσει έναν σεισμό μεγέθους 7 Ρίχτερ. Η ένταση είναι υψηλότερη από εκείνη που είχε καταγραφεί στην περιοχή του Μαρμαρά, πριν τον φονικό σεισμό του 1999, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 17.000 άνθρωποι.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο επικεφαλής του προγράμματος, Nurcan Meral Ozel, δήλωσε ότι οι επιστήμονες μελετούν επίσης τους κινδύνους που θα είχε ένας πιθανός σεισμός μεγάλου μεγέθους στην υπόγεια σήραγγα που συνδέει την ευρωπαϊκή με την ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης καθώς και τις επιπτώσεις στο σύστημα διανομής φυσικού αερίου, το οποίο εξυπηρετεί περίπου 5,3 εκατομμύρια καταναλωτές.

Τέλος, η πιθανότητα ενός τσουνάμι στη θάλασσα του Μαρμαρά αξιολογήθηκε επίσης και «αναπτύχθηκε ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης», πρόσθεσε ο Ozel.

Σχετικές ειδήσεις