ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου για Brexit: Η Τουρκία θέλει οπωσδήποτε τη Βρετανία εντός ΕΕ

Τσαβούσογλου για Brexit: Η Τουρκία θέλει οπωσδήποτε τη Βρετανία εντός ΕΕ

Η Άγκυρα θέλει «οπωσδήποτε» να παραμείνει η Βρετανία στην Ένωση των 28, ξεκαθάρισε σήμερα (22/6) ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου - Τι είπε για τις σχέσεις με το Ισραήλ και τη Χαμάς.

«{Θέλουμε η Βρετανία να παραμείνει οπωσδήποτε στην ΕΕ», δήλωσε ο Τσαβούσογλου, παραμονή του καθοριστικού δημοψηφίσματος στη Βρετανία για τη θέση της στην ΕΕ, το μέλλον της, αλλά και το μέλλον της υπόλοιπης Ευρώπης.

«Μια έξοδος θα έχει χωρίς καμιά αμφιβολία αρνητικές συνέπειες», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Και μπορεί το Λονδίνο να υποστήριζε, κατά παράδοση, την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά η επιθυμία αυτής των γειτόνων αποτέλεσε βασικό θέμα στην εκστρατεία για το βρετανικό δημοψήφισμα.

Οι υποστηρικτές του «Brexit» δήλωσαν ότι η Βρετανία κινδυνεύει να βυθιστεί από τα εκατομμύρια των Τούρκων σε περίπτωση ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ωστόσο ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι η ένταξη της Τουρκίας δεν είναι παρά μια μακρινή προοπτική, ενώ «ίσως χρειαστεί να περιμένουμε έως το έτος 3000 για να δούμε την Τουρκία να εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Η εξομάλυνση των σχέσεων εξαρτάται από το Ισραήλ. Θα συνεχίσουμε τις συναντήσεις με την παλαιστινιακή Χαμάς»

Στο μεταξύ, η εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ εξαρτάται από τη στάση της χώρας αυτής κατά τη διάρκεια των προσεχών διμερών συνομιλιών, στόχος των οποίων είναι η διευθέτηση μιας διαμάχης έξι ετών, δήλωσε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Μια συμφωνία θα μπορεί να επιτευχθεί στην προσεχή συνάντηση σε συνάρτηση με τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το Ισραήλ», δήλωσε ο Τσαβούσογλου, χωρίς να διευκρινίσει πότε θα διεξαχθεί μια τέτοια συνάντηση.

Σύμφωνα πάντως με δημοσιεύματα, την Κυριακή θα διεξαχθεί η συνάντηση μεταξύ των δύο χωρών, οι σχέσεις των οποίων έχουν ψυχρανθεί από το 2010.
Η ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Aharonot γράφει μάλιστα σήμερα ότι οι συνομιλίες πιθανόν θα διεξαχθούν στην Τουρκία.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι οι σχέσεις της Άγκυρας με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς «δεν είναι παράνομες».

Η Τουρκία θα συνεχίσει τις συναντήσεις με τη Χαμάς στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την προώθηση μιας μακροχρόνιας ειρήνης στη Μέση Ανατολή και της ενδοπαλαιστινιακής συμφιλίωσης, δήλωσε ακόμα ο υπουργός, προσθέτοντας ότι οι συναντήσεις αυτές δεν είναι εμπόδιο στην εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ.

Τουρκία και Ισραήλ έχουν δηλώσει ότι βρίσκονται κοντά στη διευθέτηση μιας πολιτικής διαμάχης που προκλήθηκε το Μάιο του 2010, όταν Ισραηλινοί κομάντος κατά τη διάρκεια εφόδου στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά σκότωσαν 10 Τούρκους. Το Μαβί Μαρμαρά, πλοίο που είχε ναυλωθεί από τουρκική ανθρωπιστική οργάνωση, ήταν η ναυαρχίδα διεθνούς νηοπομπής που αποτελείτο από έξι πλοία, μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και επεδίωκε να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας.

Οι διπλωματικές σχέσεις δεν είχαν διακοπεί, αλλά υποβιβάστηκαν με την αποχώρηση των πρεσβευτών και το πάγωμα της στρατιωτικής συνεργασίας μετά το περιστατικό αυτό.

Η Άγκυρα είχε θέσει τρεις όρους για την εξομάλυνση των σχέσεων: δημόσια συγγνώμη από το Ισραήλ για την έφοδο στο Μαβί Μαρμαρά, χρηματικές αποζημιώσεις για τα θύματα και άρση του αποκλεισμού της Γάζας. Υπενθυμίζεται ότι η Λωρίδα της Γάζας τελεί υπό τον έλεγχο της ισλαμιστικής Χαμάς, ενώ οι δύο πρώτοι όροι ικανοποιήθηκαν εν μέρει.

Για το Ισραήλ, ο περιορισμός της δράσης της Χαμάς στην Τουρκία είναι βασική προϋπόθεση…

«Οι όροι μας δεν είναι πολύ περίπλοκοι, πρέπει να ικανοποιηθούν, όπως ικανοποιήθηκε το αίτημά μας για συγγνώμη», αναφέρουν.

Πριν από οποιαδήποτε εξομάλυνση των σχέσεων, το Ισραήλ απαίτησε από την Τουρκία να μην φιλοξενεί πλέον στο έδαφός της τον Σάλεχ αλ-Αρούρι, ένα από τα ηγετικά στελέχη της Χαμάς τον οποίο κατηγορεί το Ισραήλ ότι σχεδίασε την απαγωγή και τη δολοφονία τριών Ισραηλινών το 2014.

Ο αλ-Αρούρι ζούσε στην Κωνσταντινούπολη από το 2010 και η τουρκική εφημερίδα Karar γράφει ότι ο αξιωματούχος της Χαμάς, του ριζοσπαστικού παλαιστινιακού κινήματος που υποστηρίζει το τουρκικό ισλαμοσυντηρητικό καθεστώς, είχε δεχθεί την παράκληση των τουρκικών αρχών να εγκαταλείψει τη χώρα πριν από μερικούς μήνες για το Κατάρ.

Ο ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ γίνεται συχνά δεκτός από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν…

Σχετικές ειδήσεις