ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Ισπανία: Ενισχυμένη νίκη του Ραχόι, ψυχρολουσία για τους Ποδέμος (Pics & Vid)

Εκλογές Ισπανία: Ενισχυμένη νίκη του Ραχόι, ψυχρολουσία για τους Ποδέμος (Pics & Vid)

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) του Μαριάνο Ραχόι κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις κοινοβουλευτικές εκλογές της Ισπανίας που διεξήχθησαν την Κυριακή 27 Ιουνίου, όμως το πολίτικο αδιέξοδο στην Ισπανία παραμένει απαράλλαχτο, καθώς οι συντηρητικοί δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο.

ΠΑΡΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΡΑΧΟΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

Από την άλλη πλευρά, το έτερο κύριο κόμμα της Ισπανίας, το σοσιαλιστικό PSOE, κατέλαβε τη δεύτερη θέση.

Αντίθετα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, η αριστερή συμμαχία των Unidos Podemos και η κεντροδεξιά των Ciudadanos κατέλαβαν την τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα.

Η εκλογική διαδικασία απέτυχε για ακόμη μια φορά να αλλάξει το σκηνικό πολιτικού αδιεξόδου που κυριαρχεί στην ισπανική πολιτική σκηνή από τις εκλογές του Δεκεμβρίου. Παρ’όλα αυτά ο Ραχόι δήλωσε ότι έχει κάθε δικαίωμα να συνεχίσει τα καθήκοντα του ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

«Έχουμε κερδίσει τις εκλογές, απαιτούμε να μας δοθεί το δικαίωμα να κυβερνήσουμε», δήλωσε ενώπιον εκατοντάδων επευφημούντων υποστηρικτών στο νικητήριο συλλαλητήριο στη Μαδρίτη, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων το βράδυ της Κυριακής.

Capture



Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, μετά την καταμέτρηση 100% των ψήφων, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα λαμβάνει συνολικά 137 έδρες έναντι 123 το Δεκέμβριο αλλά απέχει μακράν από την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών στο κοινοβούλιο των 350 εδρών.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα εκλέγει 85 βουλευτές και αναδεικνύεται δεύτερη δύναμη.

Ο συνασπισμός Unidos Podemos λαμβάνει 71 έδρες και ακολουθούν στην τέταρτη θέση οι φιλελεύθεροι Ciudadanos με 32 έδρες.

Το αποτέλεσμα προσεγγίζει αυτό των εκλογών του Δεκεμβρίου, όταν ο κατακερματισμός των ψήφων μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων οδήγησε σε πολιτικό αδιέξοδο και στην προκήρυξη νέων εκλογών σε έξι μήνες.

Η συμμετοχή στις εκλογές κυμάνθηκε στο 69,84%.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην παραπάνω gallery του Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις