ΚΟΣΜΟΣ

Brexit-Μέρκελ: Δράση εδώ και τώρα για να αποτρέψουμε άλλα κράτη να εγκαταλείψουν την ΕΕ

Brexit-Μέρκελ: Δράση εδώ και τώρα για να αποτρέψουμε άλλα κράτη να εγκαταλείψουν την ΕΕ

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επισήμανε σήμερα (27/6) την «ανάγκη για δράση προκειμένου να αποτρέψουμε και άλλα μέλη να αποχωρήσουν από το μπλοκ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τη Βρετανία».

Η επισήμανση πραγματοποιήθηκε ενώπιον του διοικητικού συμβουλίου του συντηρητικού κόμματος της Μέρκελ, τη Δευτέρα, σύμφωνα με δύο συμμετέχοντες, οι οποίοι μίλησαν στο Reuters.

Παράλληλα, η γερμανίδα Καγκελάριος αναφέρθηκε στην αβεβαιότητα που προκλήθηκε από το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου στις αγορές, τονίζοντας ότι υπάρχει ανησυχία στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές ότι το Brexit αποτελεί σημάδι πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δε μπορεί πλέον να κυβερνηθεί.

Η Καγκελάριος φέρεται να είπε ότι «αυτή δεν είναι η στιγμή για την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών», υποστηρίζοντας ότι θα «πρέπει να δοθεί έμφαση στην ασφάλεια των συνόρων, τη διεθνή ασφάλεια και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Κατανόηση...

Παράλληλα, «κάποια κατανόηση», για το χρόνο που χρειάζεται η βρετανική κυβέρνηση, προκειμένου να αναλύσει την κατάσταση που προέκυψε μετά το δημοψήφισμα, εξέφρασε η Καγκελάριος της Γερμανίας, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να επιτραπεί η διαιώνιση του ζητήματος, για το καλό της οικονομίας όλων των πλευρών.

Η Άνγκελα Μέρκελ απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν ανεπίσημες διαπραγματεύσεις πριν από την υποβολή του επίσημου αιτήματος από το Λονδίνο.

«Ασχολούμαι με την πραγματικότητα και αυτή είναι ότι η πλειοψηφία των Βρετανών αποφάσισε την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Περιμένω λοιπόν κάποια στιγμή τη αίτηση της κυβέρνησης της Μ. Βρετανίας προς την ΕΕ, βάσει του άρθρου 50 της Συνθήκης. Πιστεύω ότι πρέπει να δούμε την αλληλουχία των πραγμάτων: η δήλωση πρέπει να σταλεί από μια βρετανική κυβέρνηση και σε αυτό δεν βάζω ούτε φρένο αλλά ούτε και επισπεύδω. Αλλά δουλειά μου είναι να σκεφτώ πάνω σε αυτό τότε, όταν θα έχει έρθει το αίτημα. Το πώς ακριβώς θα γίνει, προσδιορίζεται σαφώς από το άρθρο 50. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε μια επ' αόριστον διαιώνιση, διότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν καλό για την οικονομία καμίας πλευράς. Η Βρετανία τώρα για κάποιο χρονικό διάστημα θα αναλύσει τα πράγματα, έχω γι' αυτό κάποια κατανόηση. Κατά τα άλλα, θα μιλήσουμε αύριο με τον βρετανό Πρωθυπουργό», δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρωθυπουργό της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Χρόισμαν.

«Πρέπει να είναι σαφές ότι δεν μπορούν να υπάρξουν ανεπίσημες διαπραγματεύσεις πριν από την επίσημη έκφραση της πρόθεσης για έξοδο από την ΕΕ. Δεν μπορούμε λοιπόν να ξεκινήσουμε κάποιες ανεπίσημες συνομιλίες χωρίς να έχουμε τη δήλωση από τη Βρετανία. Είναι απολύτως σαφές», κατέληξε η καγκελάριος, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη «να κάνουμε το παν ώστε η Ε.Ε. των 27 να βαδίσει ενωμένη τον δρόμο, δηλαδή να κάνουμε το παν ώστε να μην ενισχυθούν οι φυγόκεντρες δυνάμεις, αλλά οι δυνάμεις της ενότητας».

Source: Russia Today

Σχετικές ειδήσεις