ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Αυτά είναι τα τέσσερα σενάρια για το μέλλον της ΕΕ – Ποιο είναι το πιθανότερο

Brexit: Αυτά είναι τα τέσσερα σενάρια για το μέλλον της ΕΕ – Ποιο είναι το πιθανότερο

Τέσσερις ημέρες μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, ξεκινά μια από τις πιο δύσκολες εβδομάδες διπλωματικών διαβουλεύσεων σε πολλά επίπεδα για την προετοιμασία του «διαζυγίου» της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δεν φαίνεται να έχει συνέλθει ακόμα από το σοκ του Brexit.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, σε αυτήν τη διαδικασία πρωτεύοντα ρόλο διαδραματίζουν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο, με σημαντικές συναντήσεις ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής την Τρίτη και την Τετάρτη, στην πρωτεύουσα του Βελγίου.

Τα τέσσερα σενάρια για το μέλλον της ΕΕ

Ωστόσο, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, τέσσερα είναι τα πιθανά σενάρια για το μέλλον της ΕΕ μετά το Brexit.

1) Το πρώτο αφορά στον κίνδυνο να υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις και σε άλλες χώρες. Το Βερολίνο θεωρεί ρεαλιστικό ένα τέτοιο σενάριο και μάλιστα στο σχέδιο στρατηγικής του υπουργείου Οικονομικών γίνεται σαφής αναφορά σε τάσεις μιμητισμού στη Γαλλία, τη Φινλανδία, την Αυστρία και την Ολλανδία. Η εξέλιξη αυτή κρύβει τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις.
«Εάν γίνουν δημοψηφίσματα σε χώρες του ευρώ, τότε θα επιστρέψει στην Ευρώπη η δημοσιονομική κρίση», υποστηρίζει ο Γκούντραμ Βολφ, επικεφαλής του ερευνητικού ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες.

2) Το δεύτερο σενάριο θέλει περισσότερη ενσωμάτωση, αλλά αυτήν τη φορά σωστά. Πιστός οπαδός αυτού του σεναρίου είναι ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και σήμερα επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκι Φερχόφστατ.
«Η Ευρώπη πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από μια χαλαρή ένωση κρατών, που ενεργούν πολύ λίγο και πολύ αργά».

3) Το τρίτο σενάριο αφορά στη δημιουργία «συνασπισμού των προθύμων». Ήδη το περασμένο Σάββατο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε μετά από συνάντηση με τους άλλους 5 ομολόγους του από τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο ένα κοινό όραμα για μια «ευέλικτη ΕΕ». Η ιδέα δεν είναι καινούργια. Παραπέμπει στην Ευρώπη των δύο, τριών ή περισσοτέρων ταχυτήτων, όπου μια Ευρώπη «του σκληρού πυρήνα» κινείται γρηγορότερα από την υπόλοιπη Ευρώπη.

4) Το τελευταίο σενάριο είναι η συνέχιση αυτού που η ΕΕ κάνει παρά το Brexit, δηλαδή τη διατήρηση του status quo με την ελπίδα ότι η κρίση θα εξαφανιστεί χωρίς να μεταβάλει επώδυνα τις δομές.
Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικές ειδήσεις