ΚΟΣΜΟΣ

Brexit - Μέρκελ προς Βρετανούς: Χωρίς υπαγωγή στο άρθρο 50 μην περιμένετε διαπραγματεύσεις

Brexit - Μέρκελ προς Βρετανούς: Χωρίς υπαγωγή στο άρθρο 50 μην περιμένετε διαπραγματεύσεις

«Οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. δεν πρόκειται να ξεκινήσουν, όσο η Βρετανία δεν υποβάλει αίτημα ενεργοποίησης του Άρθρου 50», δήλωσε σήμερα, Τρίτη (28/02/2016) η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ από το βήμα της Ολομέλειας της Bundestag.

«Η Ευρώπη έχει καταφέρει να περάσει με επιτυχία πολλές κρίσεις και προκλήσεις, στο παρελθόν, το ίδιο θα πράξει και τώρα», συμπλήρωσε η κ. Μέρκελ και συνέχισε: «H Γερμανία θα κάνει τα πάντα, προκειμένου να αποφευχθούν νέοι έξοδοι χωρών από την ΕΕ» και διαβεβαίωσε ότι η Ευρώπη θα παραμείνει ισχυρή και μετά το Brexit.

«Δεν θα επιτραπεί στην Βρετανία να επιλέξει κατά το συμφέρον της στις διαπραγματεύσεις για το Brexit»

Δεν μπορεί να υπάρξει «διακριτική ευχέρεια επιλογής» στην υπόθεση του Brexit, κατέστησε παράλληλα σαφές η 'Ανγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας για το Brexit.

Μιλώντας στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., η Καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε ότι η χώρα της θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου η Ένωση των 27 να παραμείνει ισχυρή και ενωμένη, αλλά και να διατηρήσει στενούς δεσμούς με τη Βρετανία.

«Η σημασία της απόφασης (των Βρετανών) δεν μπορεί ακόμη να υπολογιστεί με ακρίβεια. Η περασμένη Πέμπτη ήταν ένα σημείο καμπής για την Ευρώπη. Μια κατάσταση χωρίς προηγούμενο στα τελευταία 60 χρόνια», δήλωσε η Μέρκελ και πρόσθεσε ότι οι «είναι κρίσιμο οι 27 εναπομείνασες χώρες να αποδείξουν ότι είναι τόσο ικανές όσο και πρόθυμες να κάνουν τα απαραίτητα βήματα προς τα εμπρός».

Αναφερόμενη στην αντίδραση της ΕΕ, η Καγκελάριος προειδοποίησε ότι η διάσπαση θα ήταν ο λάθος τρόπος αντιμετώπισης του Brexit και δεσμεύθηκε «να κάνει το παν για να την αποτρέψει», κερδίζοντας το παρατεταμένο χειροκρότημα των βουλευτών.

Ενόψει, δε, της αποψινής Συνόδου, δήλωσε ότι πέντε μέρες μετά το δημοψήφισμα η κατάσταση είναι πιο ξεκάθαρη και αναφέρθηκε στις εξής προτεραιότητες: «Να αποδείξουμε ότι μπορούμε να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις, η ίδια η Βρετανία να ξεκαθαρίσει πώς βλέπει την μελλοντική συνεργασία της με την ΕΕ, χωρίς, όπως είπε, να τεθεί εν αμφιβόλω το γεγονός ότι το θέμα αποτελεί εσωτερική υπόθεση της χώρας, να διασφαλιστεί ότι μέχρι η βρετανική κυβέρνηση να υποβάλει επισήμως το αίτημά της δεν διεξάγονται επίσημες ή ανεπίσημες διαπραγματεύσεις και να τονιστεί ότι έως ότου η Βρετανία αποχωρήσει, παραμένει κράτος-μέλος της ΕΕ, με τις ίδιες υποχρεώσεις και πλεονεκτήματα».

Σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, η 'Ανγκελα Μέρκελ τόνισε επανειλημμένα ότι η γερμανική κυβέρνηση θα προσπαθήσει ώστε οι αποφάσεις να είναι προς όφελος των πολιτών, απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να επιτραπεί στους Βρετανούς να επιλέξουν τα πλεονεκτήματα που τους συμφέρουν, απορρίπτοντας τις υποχρεώσεις. «Η Ευρώπη δεν είναι αυτό που σχεδιάστηκε, αλλά η υπόσχεση της ευημερίας δεν θα καταστραφεί εξαιτίας του εγωισμού μεμονωμένων κρατών», συνέχισε η Καγκελάριος, για να προσθέσει ότι τώρα πρέπει οι 27 να αποφασίσουν για έναν νέο δρόμο και κυρίως να θέσουν στο επίκεντρο των προσπαθειών τους νέους, ιδίως στο θέμα της απασχόλησης.

Μεταξύ των προτεραιοτήτων που πρέπει να θέσει η ΕΕ, η κυρία Μέρκελ ανέφερε ακόμα την πολιτική για την ασφάλεια και την γειτονία και σημείωσε ενδεικτικά τη συμφωνία με την Τουρκία για την προσφυγική κρίση. «Λειτουργεί, αλλά απέχει ακόμη πολύ από την πλήρη εφαρμογή της», δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας και πάλι ότι σε έναν κόσμο ταραχώδη, καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις μόνη της.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, η Γερμανίδα Καγκελάριος αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στα επιτεύγματα για τα οποία πρέπει να είναι υπερήφανη η Ευρωπαϊκή Ένωση: Το πρόγραμμα Erasmus, η Σένγκεν, η ελευθερία της κοινής αγοράς κλπ. «Μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για τις κοινές αξίες μας. Για αυτό το κοινωνικό μοντέλο μας ζηλεύουν πολλοί στον κόσμο. Πρέπει τώρα να εργαστούμε για να αντισταθμίσουμε την έξοδο της Βρετανίας. Θα το πετύχουμε. Διότι από τη μια πλευρά είμαστε αρκετά ισχυροί για να αντιμετωπίσουμε την αποχώρηση της Βρετανίας και από την άλλη δεν υπάρχει εναλλακτική», κατέληξε η Μέρκελ.

Σχετικές ειδήσεις