ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Θυελλώδης συνεδρίαση στο Ευρωκοινοβούλιο - Βολές από Φάρατζ και Λεπέν

Brexit: Θυελλώδης συνεδρίαση στο Ευρωκοινοβούλιο - Βολές από Φάρατζ και Λεπέν

Βαρύτατο ήταν το κλίμα στη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου, όπου συζητήθηκε το ζήτημα της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Τη λύπη του για το αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος, αλλά και τον σεβασμό του στην επιλογή των Βρετανών πολιτών, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Οι Βρετανοί φίλοι μας εκφράστηκαν με καθολική ψηφοφορία και η λαϊκή βούληση του Ηνωμένου Βασιλείου θα γίνει σεβαστή από όλους», ανέφερε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι ήδη την επομένη του δημοψηφίσματος, με μια κοινή δήλωσή τους οι τέσσερις ευρωπαϊκοί θεσμοί ζήτησαν σαφήνεια. «Ζητώ από την κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας να αποσαφηνίσει το συντομότερο δυνατό την κατάσταση» δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής και πρόσθεσε: «όχι σήμερα, όχι αύριο, αλλά σύντομα. Δεν μπορεί να παραταθεί άλλο αυτή η αβεβαιότητα». Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μυστικές διαπραγματεύσεις και ότι χωρίς την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης δεν θα γίνει καμία διαπραγμάτευση.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Επιτροπής έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα για το μέλλον της ΕΕ και την ενότητά της. Ο ίδιος επέμεινε στο γεγονός ότι «δεν πρέπει να αλλάξει η ουσία και η ουσία είναι ότι η Ευρώπη παραμένει ένα εγχείρημα ειρήνης και μέλλοντος». «Δεν πρόκειται να σταματήσουμε την πτήση μας στο μέλλον», είπε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ και προσέθεσε: «Η Βρετανική ψήφος απέκοψε μια πλευρά μας, αλλά εμείς θα συνεχίζουμε να πετάμε προς τους μελλοντικούς ορίζοντες της Ευρώπης και του πλανήτη». Είπε, επίσης, ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει στον δρόμο που χάραξε στην αρχή της θητείας της, με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για μια Ευρώπη με λιγότερη γραφειοκρατεία «για μια κοινωνική Ευρώπη», ένα σύμφωνο σταθερότητας που θα εφαρμόζεται με σύνεση, για την ενεργειακή ασφάλεια, το ψηφιακό μέλλον της ΕΕ. «Η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο κοινωνική και θα γίνει», ανέφερε.

Ο Ζ Κ. Γιούνκερ κατέληξε λέγοντας: «Δεν είμαι ούτε κουρασμένος, ούτε άρρωστος. Είμαι αυτό που είμαι. Μέχρι την τελευταία μου πνοή θα δίνω μάχη για την Ενωμένη Ευρώπη».

Βέμπερ: Νίκη των λαϊκιστών το βρετανικό δημοψήφισμα

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ είπε ότι οι πολιτικοί που αγωνίστηκαν για την έξοδο της Μ. Βρετανίας είχαν το πλεονέκτημα να ζουν στην Ευρώπη χωρίς τείχη και τώρα εκείνοι εγείρουν νέα τείχη. Απευθυνόμενος στη νέα γενιά της Μ. Βρετανίας, ο Μ. Βέμπερ είπε ότι μπορεί να συνεχίσει να εμπιστεύεται την ΕΕ. «Εμείς δε θα σας εγκαταλείψουμε», ανέφερε.

Συνεχίζοντας, ο Μ. Βέμπερ είπε ότι το Βρετανικό δημοψήφισμα είναι μια νίκη των λαϊκιστών. «Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Έχουμε δημαγωγούς που επιθυμούν να καταστρέψουν την ΕΕ. Πρέπει όλοι οι Ευρωπαίοι να γνωρίζουν τί διακυβεύεται: το όραμα, τα τείχη, ο εθνικισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Ένα πράγμα μετράει. Εμείς, η πλειοψηφία υπέρ μιας ενωμένης ειρηνικής Ευρώπης. Στηρίζουμε αυτήν την Ευρώπη σήμερα περισσότερο από ποτέ». Ο Μ. Βέμπερ εξαπέλυσε επίθεση κατά του ηγέτη του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ, κατηγορώντας τον ότι έκανε κήρυγμα μίσους και είπε ψέματα στον βρετανικό λαό. «Θα έπρεπε να ζητήσετε συγνώμη από τους βρετανούς. Ντροπή σας», είπε ο Μ. Βέμπερ απευθυνόμενος στον Ν. Φάρατζ.

Κατηγόρησε, επίσης, και τον πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον ο οποίος είπε ότι ναι μεν αγωνίστηκε για την Ευρώπη, αλλά παράλληλα έκανε σταδιοδρομία στην πλάτη της Ευρώπης. Ο επικεφαλής του ΕΛΚ είπε επίσης ότι δεν υπάρχει σχέδιο για το τι θα ακολουθήσει στο μέλλον η Μ. Βρετανία και ότι με αυτό το δημοψήφισμα αυτοπυροβολήθηκε.

Βολές Πιτέλα κατά των Βρετανών πολιτικών

Ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Τζιάνι Πιτέλα συμφώνησε με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ ότι πρέπει να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Απευθυνόμενος στους Βρετανούς που επέλεξαν το μέλλον τους στο πλευρό της ΕΕ, κυρίως τους νέους είπε: «Είμαστε μαζί σας. Είμαστε η Ευρώπη του Εράσμους του πολιτισμού, που χρηματοδότησε τα καλύτερα ερευνητικά προγράμματα στα βρετανικά πανεπιστήμια, η Ευρώπη του διαλόγου και των θρησκειών. Της ειρήνης και η βασική αξία είναι αυτή και την έχουν στην καρδιά τους οι νέοι Βρετανοί. Καμία ψήφος, κανένα δημοψήφισμα δε μπορεί να σπάσει αυτή τη σχέση, το δεσμό».

Ο Τζ. Πιτέλα κατηγόρησε τους πολιτικούς της Μ. Βρετανίας που είπαν ψέματα, λέγοντας ότι στην πραγματικότητα αφήνουν ερείπια, συνταγματική κρίση με τη Σκωτία, χάος σε όλη τη χώρα και κατάρρευση της στερλίνας. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η ΕΕ δεν μπορεί να γίνεται όμηρος των εσωκομματικών παιχνιδιών των Βρετανών και κάλεσε την κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας να κοινοποιήσει το συντομότερο τη θέλησή της να αποχωρήσει η χώρα από την ΕΕ, ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Ευρωπαίοι Συντηρητικοί: Να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50

Από την πλευρά του, ο Σάιντελ Καμάλ, από την Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, τόνισε ότι η ΕΕ και η Μ. Βρετανία πρέπει να στραφούν στο μέλλον και να σκεφτούν τη διαπραγματευτική τους στρατηγική και να δουν πως μπορούν να υπάρχουν καλές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Πρόσθεσε, ότι και η ΕΕ και η Μ. Βρετανία πρέπει να ξεκαθαρίσουν τί θέλουν να πράξουν και να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Όπως είπε, και οι δύο πλευρές πρέπει να προετοιμαστούν για να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. «Σημασία έχει πού θα καταλήξει η συμφωνία», είπε και πρόσθεσε πως για αιώνες το Ηνωμένο Βασίλειο υποδεχόταν ανθρώπους από ολόκληρο τον κόσμο. «Όταν υπήρχε φασισμός, εμείς ανοίξαμε τις πόρτες μας. Θα παραμείνουμε ένα ανοιχτό έθνος», είπε και πρόσθεσε ότι η Μ. Βρετανία και η ΕΕ θα συνεχίσουν να είναι εταίροι και τις επόμενες δεκαετίες.

Βερχόφστατ: Να σταματήσει η αβεβαιότητα

Ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων, Γκι Βερχόφστατ είπε ότι αυτό που είναι σκληρό και δύσκολο είναι ο τρόπος με τον οποίο οι Βρετανοί έφτασαν σε αυτή την απόφαση. Ο Γκι Βερχόφστατ κατηγόρησε τον Ν. Φάρατζ για την πολύ αρνητική προεκλογική εκστρατεία και τα ψέματα για θέματα όπως οι μετανάστες και η Τουρκία. Ο Γκι Βερχόφστατ τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει η περίοδος αβεβαιότητας το συντομότερο. «Μόνο η ιδέα για την αποχώρηση μπορεί να σταματήσει αυτό το τοξικό κλίμα που δημιουργείται», ανέφερε. Και πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα προχωρήσει με θάρρος και ενωμένη προς το μέλλον.

Τσίμερ: Να αναλογιστούμε τα λάθη μας

Η επικεφαλής της Ενωμένης Αριστεράς, Γκάμπριελ Τσίμερ δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ των δημοψηφισμάτων, αλλά πρόσθεσε ότι δε συμφωνεί με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, γιατί θεωρεί ότι δεν υπάρχει αυτοκριτική. Όπως είπε, πρέπει να αναλογιστούμε και άλλες ιστορικές μνήμες και τις λάθος εξελίξεις στην ΕΕ τις τελευταίες δεκαετίες, όπως π.χ. στα βαθειά ίχνη που έχουν απομείνει μετά από τους χειρισμούς με την Ελλάδα και τί έχουν αφήσει αυτά στους πολίτες.

«Εθνικά Κοινοβούλια, κυβερνήσεις, συντάγματα αγνοήθηκαν και όλα αυτά είναι δυσάρεστα», ανέφερε η Γκ. Τζίμερ. Συνέχισε λέγοντας ότι βασικές αξίες όπως η αλληλεγγύη έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ και είναι εξίσου ολέθριο όπως και οι χειρισμοί της ΕΕ στην κρίση του προσφυγικού. Κατηγόρησε τον Ν. Φάρατζ ότι η εκστρατεία του εξυπηρέτησε το φόβο και υποδαύλισε το μίσος για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Πράσινοι: Ο Φάρατζ είπε ψέματα

Από την πλευρά της Ομάδας των Πρασίνων, Φιλίπ Λαμπέρτς επίσης κατηγόρησε τον Ν. Φάρατζ ότι είπε ψέματα στο βρετανικό λαό. «Ποιός μπορεί να πιστέψει ότι και το πιο ισχυρό μέλος της ΕΕ μπορεί μόνο του και επιτυχώς να ανταπεξέλθει στις σημερινές προκλήσεις», αναρωτήθηκε ο Φ. Λαμπέρτς. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να δοθεί στα κράτη-μέλη η δυνατότητα να υπάρχουν λογικοί οικονομικοί κανόνες και όχι να «αλυσοδένουν» τις δημοκρατίες τους, μια πολιτική, η οποία επιβάλλεται τα τελευταία 25 χρόνια. Ο Φ. Λαμπέρτ τόνισε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να αγνοήσει το μήνυμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και να οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον: «Όσοι θέλουν αυστηρή νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία τους λέω ότι το να αλυσοδέσετε τα κράτη-μέλη δεν είναι ανάπτυξη», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να επιστρέψει στις ρίζες του οικοδομήματος, την ειρήνη και την ευημερία, να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα μέσω μιας πραγματικής δημοσιονομικής ένωσης, να γίνει στόχος η ενεργειακή ένωση, να ξαναγίνει η Ευρώπη χώρα υποδοχής για όσους φεύγουν από τη φτώχεια και τον πόλεμο.

Ξεσπάθωσε ο Φάρατζ

Ο επικεφαλής της Ομάδας της Ευρώπης Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας, Νάιτζελ Φάρατζ προκάλεσε την έντονη αποδοκιμασία της πλειονότητας των ευρωβουλευτών, όταν λαμβάνοντας το λόγο ρώτησε: «Πλάκα δεν έχει όλο αυτό;». Όπως ανέφερε ο Ν. Φάρατζ, όταν πριν από 17 χρόνια είχε πει ότι θέλει να ηγηθεί της εκστρατείας να εγκαταλείψει η Μ. Βρετανία την ΕΕ λοιδορήθηκε. «Τώρα όμως δεν γελάτε. Ο λόγος που είστε οργισμένοι είναι απόλυτα σαφής. Εσείς ως πολιτικό εγχείρημα αμφισβητείστε», είπε ο Ν. Φάρατζ, κατηγορώντας την ηγεσία της ΕΕ ότι ποτέ δεν είπε την αλήθεια στους Βρετανούς και τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης. «Τους επιβάλατε μια Ένωση όταν οι πολίτες καταψήφισαν αυτή την πολιτική ένωση, όταν απέρριψαν το σύνταγμα, τους αγνοήσατε και φέρατε από την πίσω πόρτα τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Αυτό που έγινε τη Πέμπτη ήταν σεισμικό. Όχι μόνο για τη Μ Βρετανία και την ΕΕ, αλλά για όλο τον κόσμο», ανέφερε ο Ν. Φάρατζ και πρόσθεσε: «Θέλουμε πίσω την πατρίδα μας, τα δικά μας σύνορα, θέλουμε να είμαστε ανεξάρτητη, αυτοδιοικούμενη χώρα».

Καταλήγοντας, ο Ν. Φάρατζ είπε ότι εναπόκειται στη Βρετανική κυβέρνηση να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης και συμφώνησε ότι δεν πρέπει να υπάρξει καθυστέρηση. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι πρέπει να υπάρχει «ώριμη και ευαίσθητη στάση απέναντι σε μια διαφοροποιημένη σχέση».

Σχετικές ειδήσεις