ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα μικροκεφαλίας που συνδέεται με τον ιό Ζίκα στη Φλόριντα

ΗΠΑ: Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα μικροκεφαλίας που συνδέεται με τον ιό Ζίκα στη Φλόριντα

Το πρώτο κρούσμα μικροκεφαλίας στη Φλόριντα είναι ένα βρέφος που γεννήθηκε στην Πολιτεία αυτή από μια μητέρα η οποία είχε προσβληθεί από τον ιό Ζίκα ενώ βρισκόταν εκτός των ΗΠΑ, ανακοίνωσαν την Τρίτη (28/6) οι υγειονομικές αρχές.

Η μητέρα του βρέφους κατάγεται από την Αϊτή και ταξίδεψε στη Φλόριντα για να γεννήσει.

Ο ιός Ζίκα έχει συνδεθεί με τα προβλήματα υγείας που παρουσίασαν τα βρέφη και τα έμβρυα οκτώ γυναικών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC). Όλες οι γυναίκες προσβλήθηκαν από τον Ζίκα κατά τη διάρκεια ταξιδιών τους σε άλλες χώρες, όπου ενδημεί ο ιός. Οι τέσσερις από αυτές γέννησαν μωρά που παρουσίαζαν διάφορα νευρολογικά προβλήματα ενώ οι υπόλοιπες απέβαλαν. Σύμφωνα με τα CDC, άλλη μία γυναίκα που είχε προσβληθεί από τον Ζίκα απέβαλε επίσης στο Πουέρτο Ρίκο.

Μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπιστεί κάποιος ασθενής που να προσβλήθηκε από τον ιό σε αμερικανικό έδαφος όμως οι αρχές φοβούνται ότι λόγω της άφιξης του καλοκαιριού και των υψηλών θερμοκρασιών είναι πιθανό να αναφερθούν κρούσματα, ιδίως στις Πολιτείες του νότου.

Ο ιός Ζίκα μεταδίδεται κατά κύριο λόγο από τα κουνούπια αλλά μπορεί να μεταδοθεί και με τη σεξουαλική επαφή.

Τα CDC εκτιμούν ότι μία έγκυος που προσβάλλεται από τον ιό κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης της έχει πιθανότητες 1-13% να γεννήσει ένα μωρό που θα πάσχει από μικροκεφαλία.

Σχετικές ειδήσεις