ΚΟΣΜΟΣ

Τζιχαντιστές του ISIS εκτέλεσαν εν ψυχρώ χριστιανό ιερέα στην Αίγυπτο

Τζιχαντιστές του ISIS εκτέλεσαν εν ψυχρώ χριστιανό ιερέα στην Αίγυπτο

Ισλαμιστές πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν χριστιανό κόπτη ιερέα στη χερσόνησο του Σινά καθώς επισκεύαζε το αυτοκίνητό του, ανακοίνωσαν χθες (30/6) το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου και η Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αιγύπτου.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση και απείλησε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες στο εγγύς μέλλον.

Ο πατέρας Ραφαήλ Μούσα της εκκλησίας Μαρ Γκίρζις (του Αγίου Γεωργίου) στην Αρίς, πρωτεύουσα της επαρχίας του Βόρειου Σινά, επιδιόρθωνε το αυτοκίνητό του όταν ένοπλοι τον πυροβόλησαν, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών. Ο κληρικός επέστρεφε στο σπίτι του μετά την προσευχή, ανέφερε η εκκλησία.

Σε ανακοίνωσή του, το ISIS ανέφερε ότι «στρατιώτες» του «επιτέθηκαν με επιτυχία» εναντίον του «ιερέα Μούσα Άζμι, γνωστού ως Ραφαήλ, ο οποίος μαχόταν κατά του Ισλάμ».

Οι ορθόδοξοι κόπτες αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού της Αιγύπτου, ο οποίος ανέρχεται σε 90 εκατομμύρια ανθρώπους, και αποτελούν τη μεγαλύτερη κοινότητα χριστιανών στη Μέση Ανατολή. Καταγγέλλουν επί σειρά ετών ότι αντιμετωπίζουν συστηματικές διακρίσεις.

Σε μια άλλη επίθεση στην Αρίς, ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν όταν ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε ενώ κινούνταν με αυτοκίνητα κοντά σε ένα αστυνομικό τμήμα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη και για αυτή την επίθεση.

Η Αίγυπτος είναι αντιμέτωπη με έναν ανταρτοπόλεμο ισλαμιστών, ο οποίος κλιμακώθηκε αφότου ο στρατός ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος ανήκει στο κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων, στα μέσα του 2013, έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του. Χθες συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από την έναρξη των κινητοποιήσεων εναντίον του Μόρσι, την 30ή Ιουνίου 2013, που οδήγησαν στην ανατροπή του από τον τότε επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, σήμερα πρόεδρο της Αιγύπτου.

Σχετικές ειδήσεις