ΚΟΣΜΟΣ

Κουβέιτ: Οι δυνάμεις ασφαλείας αποτρέπουν τρεις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους

Κουβέιτ: Οι δυνάμεις ασφαλείας αποτρέπουν τρεις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους

Οι αρχές του Κουβέιτ απέτρεψαν τρομοκρατικά χτυπήματα στη χώρα, μεταξύ των οποίων και η ανατίναξη ενός τεμένους σιιτών, μετά από επιδρομές της αστυνομίας οι οποίες κατέληξαν σε συλλήψεις τζιχαντιστών, είπε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KUNA σήμερα, Δευτέρα (4/7).

«Οι δυνάμεις ασφαλείας του Κουβέιτ έχουν φέρει σε πέρας τρεις προληπτικές επιχειρήσεις στο Κουβέιτ και στο εξωτερικό οι οποίες οδήγησαν στην ανατροπή μιας σειράς σχεδίων του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) που στόχευαν το Κουβέιτ, και συνέλαβε αρκετά μέλη του ΙΚ», δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών στο KUNA.

Η δήλωση περιείχε φωτογραφίες μιας γυναίκας με κάλυμμα κεφαλής και πέντε νεαρούς, ένας από τους οποίους φέρεται να είναι υπήκοος του Κουβέιτ.

Αυτός είχε γίνει μέλος του ΙΚ και σκόπευε να βομβαρδίσει ένα τέμενος και ένα κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών κατά τη διάρκεια των εορτασμών που σηματοδοτούν το τέλος της νηστείας του Ραμαζανιού.

Πριν από ένα χρόνο, το Κουβέιτ, όπου βρίσκονται αρκετές αμερικανικές βάσεις, υπέστη την φονικότερη επίθεση τζιχαντιστών επί δεκαετίες όταν ένας Σαουδάραβας βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχτηκε ανάμεσα στο πλήθος σε ένα τέμενος σιιτών, σκοτώνοντας 27 άτομα. Το Ισλαμικό Κράτος είχε αναλάβει την ευθύνη.

Το Κουβέιτ, σύμμαχος των ΗΠΑ και γειτονική χώρα της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράκ, αποτελεί μέλος μιας 34μελούς συμμαχίας που ανακοίνωσε το Ριάντ τον Δεκέμβριο της οποίας ο σκοπός είναι η αντιμετώπιση του ΙΚ και της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Αίγυπτο και το Αφγανιστάν.

Οι σιίτες αποτελούν το 15% με 30% του κυρίως σουνιτικού Κουβέιτ, όπου τα μέλη και των δύο κοινοτήτων ζουν γενικά αρμονικά.

Χθες, η εθνική εταιρεία πετρελαίου του Κουβέιτ δήλωσε πως θα ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας σε εγκαταστάσεις πετρελαίου, σε συντονισμό με το υπουργείο Εσωτερικών.

Η χώρα αντλεί 3 εκατομμύρια αργού πετρελαίου τη μέρα και διατηρεί τρία διυλιστήρια με συνολική ικανότητα παραγωγής 930.000 βαρελιών την ημέρα.

Σχετικές ειδήσεις