ΚΟΣΜΟΣ

Στήριξη του ΥΠΕΞ της Βρετανίας στην Τερέζα Μέι για την πρωθυπουργία

Στήριξη του ΥΠΕΞ της Βρετανίας στην Τερέζα Μέι για την πρωθυπουργία

«Για να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή συμφωνία θα χρειαστεί ένα σταθερό χέρι, ατσάλινα νεύρα και σωστή κρίση».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ υποστηρίζει την Τερέζα Μέι για να αναλάβει την πρωθυπουργία μετά τον Ντέιβιντ Κάμερον, επειδή κρίνει ότι η νυν υπουργός Εσωτερικών της χώρας διαθέτει τον πραγματισμό που χρειάζεται για να επιτύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία διαζυγίου μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ.

Ο Χάμοντ, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της χώρας του στην ΕΕ, σημείωσε ότι ο επόμενος ηγέτης θα πρέπει να βρει έναν συμβιβασμό ανάμεσα στη συνέχιση της πρόσβασης στην ενιαία αγορά της Ευρώπης, μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ, και τον περιορισμό στην ελευθερία της μετακίνησης των πολιτών της ΕΕ.

«Η προτεραιότητά μας θα πρέπει να είναι να διασφαλίσουμε την όσο το δυνατόν καλύτερη πρόσβαση μπορούμε για τις βρετανικές επιχειρήσεις στην ενιαία αγορά αγαθών και υπηρεσιών, αλλά εντός των περιορισμών που επιβάλλει αυτή η πολιτική πραγματικότητα», σημείωσε ο Χάμοντ.

Η Μέι, η οποία είναι η μόνη που εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια έχει παραμείνει για τόσο καιρό επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών, είναι το φαβορί για τη διαδοχή του Κάμερον, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί όταν έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Οι κοντινότεροι αντίπαλοι της Μέι στη μάχη για την πρωθυπουργία είναι οι υποστηρικτές της αποχώρησης από την ΕΕ Αντρέα Λίντσομ και Μάικλ Γκόουβ. Αύριο Τρίτη (05/07) οι βουλευτές των Συντηρητικών θα έχουν τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας.

«Γι'αυτό υποστηρίζω την Τερέζα Μέι ως τον άνθρωπο που έχει τα καλύτερα εφόδια για να προστατεύσει τα συμφέροντα του έθνους μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», καταλήγει ο Χάμοντ.

Σχετικές ειδήσεις