ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Δράστες επίθεσης στο Τελ Αβίβ εμπνεύστηκαν από το Ισλαμικό Κράτος

Ισραήλ: Δράστες επίθεσης στο Τελ Αβίβ εμπνεύστηκαν από το Ισλαμικό Κράτος

Δύο Παλαιστίνιοι που διέπραξαν τον Ιούνιο μια φονική επίθεση σε μια συνοικία του Τελ Αβίβ εμπνεύστηκαν από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, υποστήριξε τη Δευτέρα (4/7) η Σιν Μπετ, η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας του Ισραήλ.

Ο Χάλεντ Μαχάμρα και ο ξάδελφός του Μοχάμαντ Μαχάμρα, που κατάγονται από τη Γιάτα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σκότωσαν τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισαν 15 άλλους την 8η Ιουνίου στον υπαίθριο χώρο ενός καφέ στην οικονομική συνοικία του Ισραήλ. Συνελήφθησαν, όπως επίσης κι ένας συνεργός τους.

Τα ξαδέλφια Μαχάμρα «διέπραξαν την επίθεση αντλώντας έμπνευση από το Ισλαμικό Κράτος, χωρίς, ωστόσο, να έχουν ενταχθεί επίσημα στην οργάνωση ή να έχουν λάβει βοήθεια ή οδηγίες από στελέχη της» επισήμανε η Σιν Μπετ σε ένα δελτίο τύπου.

Ένας τρίτος ύποπτος, ο Γιούνες Ζέιν, από την Χεβρώνα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, επρόκειτο να πάρει μέρος στην επίθεση όμως τελικά δεν συμμετείχε, διευκρίνισε. Ομολόγησε ωστόσο ότι δεν προμήθευσε όπλα τους δύο δράστες.

Στους τρεις άνδρες απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία, φόνο εκ προμελέτης και απόπειρα δολοφονίας από δικαστήριο του Τελ Αβίβ, σύμφωνα με το κατηγορητήριο όπως γνωστοποιήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο Χάλεντ Μαχάμρα αποφάσισε να διαπράξει «μια επίθεση για εκδικηθεί το Ισραήλ στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους» το μήνα του Ραμαζανιού.

Οι τρεις άνδρες σχεδίασαν την επίθεσή τους αφού τρεις Εβραίοι εξτρεμιστές είχαν κάψει την οικία μιας οικογένειας Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι, μεταξύ αυτών ένα μωρό 18 μηνών, να χάσουν την ζωή τους τον Ιούλιο του 2015, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Είχαν φωτογραφηθεί στην οικία του Γιούνες Ζέιν με φόντο τη σημαία του Ισλαμικού Κράτους.

Αρχικά είχαν σχεδιάσει να επιτεθούν σε ένα τρένο και ζήτησαν να τους μεταφέρουν στο σιδηροδρομικό σταθμό Μπερ Σεβά (νότια). Ωστόσο όταν αντίκρισαν τα σημαντικά μέτρα ασφαλείας, επέστρεψαν στο Τελ Αβίβ όπου επιτέθηκαν σε ένα εστιατόριο.

Το Σιν Μπετ πρόσθεσε ότι συνέλαβε άλλους 10 ανθρώπους, που κατάγονται από τη Γιάτα κι οι οποίοι είχαν εμπλακεί στην προετοιμασία της επίθεσης.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση, το 88% των Παλαιστινίων θεωρούν ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν αντιπροσωπεύει το Ισλάμ.

Σχετικές ειδήσεις