ΚΟΣΜΟΣ

Στα «μαλακά» ο Πιστόριους για τη δολοφονία της συντρόφου του (pics+vid)

Στα «μαλακά» ο Πιστόριους για τη δολοφονία της συντρόφου του (pics+vid)

Ανέκφραστοι άκουσαν την ποινή και οι γονείς της δολοφονημένης Στέενκαμπ.

Ο 29χρονος Νοτιοαφρικανός παραολυμπιονίκης καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκισης.

Ο Πιστόριους είχε πυροβολήσει θανάσιμα την σύντροφό του, Ρίβα Στέενκαμπ, στις 14 Φεβρουαρίου του 2013 και αρχικά είχε καταδικαστεί για ανθρωποκτονία, μια κατηγορία που το εφετείο μετέτρεψε στη συνέχεια σε δολοφονία.

Παρόντες στο δικαστήριο ήταν οι γονείς της Στέενκαμπ, οι οποίοι ζητούσαν ο Πιστόριους να πληρώσει για το έγκλημά του.

Δείτε τη στιγμή της ανακοίνωσης της ποινής

Ο παραολυμπιονίκης που το τελευταίο διάστημα είχε βγει από τη φυλακή και ήταν σε κατ' οίκον περιορισμό, άκουσε ανέκφραστος την πρόεδρο του δικαστηρίου να του λέει: «κύριε Πιστόριους σηκωθείτε. Σας καταδικάζω σε έξι χρόνια φυλακή».

«Η ζωή των συγγενών της Στέενκαμπ άλλαξε για πάντα. Το ίδιο και η ζωή του κατηγορουμένου. Ήταν ένας ήρωας που κατέπεσε», είπε η δικαστής ενώ ενώ επεσήμανε ότι «μια μεγαλύτερη ποινή δεν θα απέδιδε και μεγαλύτερη δικαιοσύνη».

«Η κοινή γνώμη μπορεί να είναι θορυβώδης και επίμονη, αλλά δεν μπορεί να παίξει κανένα ρόλο στην απόφαση του δικαστηρίου αυτού», αναφέρει στην ετυμηγορία της η δικαστής Μασίπα.

Καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, ο Πιστόριους υποστήριζε πως πυροβόλησε θανάσιμα την Ρίβα πιστεύοντας πως επρόκειτο για διαρρήκτη.

Οι πρώτες αντιδράσεις από διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για ποινή «χάδι» στον Πιστόριους καθώς με καλή διαγωγή θα εκτίσει μόλις το 1/3 της ποινής του.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην παραπάνω Gallery του Newsbomb

Αμέσως μετά την ανάγνωση της ετυμηγορίας, ο Πιστόριους μεταφέρθηκε στην κεντρική φυλακή της Πρετόριας.

Οι δικηγόροι του δήλωσαν ότι δεν θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης. Ο Πιστόριους θα εκτίσει «μεταξύ του μισού και των δύο τρίτων της ποινής, πριν καταστεί δυνατόν να υποβάλει αίτηση για αποφυλάκιση», δήλωσε ο Αντριου Φόουσετ, ένας από τους δικηγόρους του.

«Σεβόμαστε την απόφαση της δικαστού και δεν θα ασκήσουμε έφεση. Ο Οσκαρ θα εκτίσει την ποινή του... Νομίζω ότι είναι δίκαιη, λαμβάνοντας υπόψη τις περιστάσεις», εξήγησε ο δικηγόρος μιλώντας στους δημοσιογράφους καθώς έβγαινε από το δικαστήριο.

Ο αθλητής έχει ακρωτηριασμένα πόδια -από το γόνατο και κάτω- από τότε που ήταν μωρό και οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι η αναπηρία αυτή και το ψυχικό στρες θα πρέπει να θεωρηθούν ελαφρυντικά στοιχεία για να μειωθεί η ποινή του.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είπαν ότι ο Πιστόριους, ένας πλούσιος λευκός και διεθνής διασημότητα, είχε ειδική μεταχείριση σε σχέση με άλλους που δεν διέθεταν τα πλούτη του.

Μέλη του Συνδέσμου Γυναικών του κυβερνώντος Αφρικανικού Εθνικού Κονγκρέσου (ANCWL) που παρακολούθησαν τη δίκη σε ένδειξη υποστήριξης προς τη δολοφονημένη Στέενκαμπ, είπαν ότι η ποινή που επιβλήθηκε από τη δικαστή Μασίπα δεν είναι επαρκής.
«Πρώτα πέντε έτη, έξι χρόνια τώρα; Είναι ντροπή για το δικαστικό σύστημα», δήλωσε η Ζακλίν Μόφοκενγκ, εκπρόσωπος του ANCWL. «Είναι προσβολή για τις γυναίκες σε αυτή τη χώρα».

Έξω από το δικαστήριο, μερικοί συγκεντρωμένοι κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα υποστήριξης προς τον αθλητή. Ένα πλακάτ έγραφε: «Δώστε πίσω στο Οσκαρ την ελευθερία του».

Ο Μπάρι Στέενκαμπ, ο πατέρας της Ρίβα, ο οποίος κατά τη διάρκεια της δίκης είπε ότι ο Πιστόριους πρέπει να πληρώσει για το έγκλημά του, αρνήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο να ασκηθεί έφεση. «Θα το αφήσουμε αυτό στο κράτος», είπε στους δημοσιογράφους.

Σχετικές ειδήσεις