ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία-Έκθεση Σίλκοτ: Ο πόλεμος στο Ιράκ εξαπολύθηκε με ψεύτικο πρόσχημα - Συγγνώμη Μπλερ (Vids)

Βρετανία-Έκθεση Σίλκοτ: Ο πόλεμος στο Ιράκ εξαπολύθηκε με ψεύτικο πρόσχημα - Συγγνώμη Μπλερ (Vids)

Η Βρετανία χρειάζεται μια πιο ανοικτή και ανεξάρτητη σχέση με τις ΗΠΑ για να αποφύγει μια επανάληψη της εισβολής του 2003 στο Ιράκ, η οποία ήταν «πράξη στρατιωτικής επίθεσης», δήλωσε σήμερα ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο Κόρμπιν, βετεράνος υποστηρικτής αντιπολεμικών εκστρατειών που είχε αντιταχθεί τότε στην εισβολή, μίλησε στο κοινοβούλιο στη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε τη δημοσιοποίηση της πολυαναμενόμενης έκθεσης Σίλκοτ για τη συμμετοχή της Βρετανίας το 2003 στην εισβολή στο Ιράκ.

«Ο πόλεμος δεν ήταν επ' ουδενί, όπως λέει ο σερ Τζον Σίλκοτ, η ύστατη λύση», δήλωσε ο Κόρμπιν. «Ειλικρινά ήταν μια πράξη στρατιωτικής επίθεσης που εξαπολύθηκε με ψεύτικο πρόσχημα, όπως δέχεται η έρευνα, και από καιρό θεωρούταν παράνομη από συντριπτικά μεγάλο μέρος των νομικών διεθνώς».

Ο Κόρμπιν πρόσθεσε: «Υπάρχουν πολλά διδάγματα που πρέπει να αντληθούν από τον πόλεμο στο Ιράκ. Περιλαμβάνουν την ανάγκη για μια πιο ανοικτή και ανεξάρτητη σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και μια εξωτερική πολιτική που να βασίζεται στην υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και της εξουσίας των Ηνωμένων Εθνών».



Τόνι Μπλερ: Aναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη και ζητώ συγγνώμη

O πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ εξέφρασε σήμερα τη λύπη του και ζήτησε συγγνώμη για τον πόλεμο στο Ιράκ, ωστόσο μπροστά στις σφοδρές επικρίσεις μετά τη δημοσιοποίηση της σχετικής έκθεσης για τη σύρραξη στην χώρα αυτή, υπερασπίστηκε την απόφασή του περί εμπλοκής του Λονδίνου στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και την εισβολή του 2003.

«Ήταν η δυσκολότερη απόφαση που έλαβα ποτέ (…) την έλαβα καλή τη πίστει. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη. Εκφράζω τη λύπη μου, διατυπώνω τη μεταμέλειά μου και ζητάω συγγνώμη» υπογράμμισε ο πρώην επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης, εμφανώς καταβεβλημένος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Λονδίνο.

«Η αξιολόγηση που έγινε εκείνη την εποχή βάσει των πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών, η οποία οδήγησε στον πόλεμο, αποδείχθηκε εσφαλμένη. Η επόμενη ημέρα αποδείχθηκε πιο εχθρική, με μεγαλύτερη διάρκεια και περισσότερο αιματηρή απ’ όσο φανταζόμασταν» επισήμανε ο Μπλερ ενώπιον δημοσιογράφων.

Ο Τόνι Μπλερ απέρριψε εντούτοις το επιχείρημα ότι η τρομοκρατία που συνταράσσει την υφήλιο σήμερα έχει τις ρίζες της στην επέμβαση στο Ιράκ.

Ο ίδιος τόνισε ότι πιστεύει πως ο κόσμος είναι καλύτερος χωρίς τον δικτάτορα του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν, ο οποίος εκδιώχθηκε από τις δυνάμεις που εισέβαλαν στην χώρα.

«Ο κόσμος είναι καλύτερος κι ασφαλέστερος χωρίς τον Σαντάμ Χουσέιν»

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ υποστήριξε ότι δεν θα μπορούσε να καθυστερήσει την εισβολή στο Ιράκ το 2003 κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με αφορμή την έκθεση κόλαφο που δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα σχετικά με τον πόλεμο και στην οποία επισημαινόταν ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης δεν ήταν η ύστατη λύση όπως παρουσιάστηκε στο κοινοβούλιο και τους πολίτες.

Η έκθεση αναφέρει ότι η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ πραγματοποιήθηκε ενώ οι διπλωματικές επιλογές δεν είχαν εκλείψει, ωστόσο ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας σημείωσε ότι εξαιτίας του γεγονότος ότι οι ΗΠΑ είχαν ήδη αποφασίσει να ξεκινήσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις, εκείνος δεν μπορούσε να αναμένει περισσότερο χρόνο.

«Η έρευνα υποστηρίζει ότι η στρατιωτική δράση δεν ήταν η ύστατη επιλογή, επισημαίνει ωστόσο ότι ενδεχομένως θα μπορούσε να καταστεί αναγκαία αργότερα. Με σεβασμό σας λέω πως δεν είχα την επιλογή αυτής της καθυστέρησης», υπογράμμισε ο Μπλερ στους δημοσιογράφους.

Επιπλέον ο πρώην επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης τόνισε σήμερα ότι η ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν το 2003 ήταν η σωστή απόφαση, καθώς ο κόσμος σήμερα είναι «ασφαλέστερος».

«Λάβαμε τη σωστή απόφαση. Ο κόσμος είναι καλύτερος κι ασφαλέστερος» είπε.

Σε μια μακροσκελή δήλωση, ο Τόνι Μπλερ εξήγησε ότι δικαιολογεί τον πόλεμο της Βρετανίας στο Ιράκ.

«Όπως καταδεικνύει η έκθεση, δεν υπήρξαν ψέματα, το κοινοβούλιο και η κυβέρνηση δεν εξαπατήθηκαν. Δεν υπήρξε μυστική δέσμευση για εμπλοκή στον πόλεμο».

«Εάν ο Ιρακινός δικτάτορας Σαντάμ Χουσέιν είχε παραμείνει στην εξουσία το 2003», «θα συνέχιζε να συνιστά μια απειλή για την ειρήνη σε ολόκληρο τον κόσμο» υποστήριξε ο Τόνι Μπλερ.

«Τουλάχιστον, παρ' όλες τις προκλήσεις, σήμερα έχουμε στο Ιράκ μια εκλεγμένη κυβέρνηση και αναγνωρισμένη ως νόμιμη από τη διεθνή κοινότητα», υπογράμμισε ο Μπλερ που διετέλεσε πρωθυπουργός της Βρετανίας το διάστημα από το 1997 έως το 2007.

Συγγενείς των βρετανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ έτοιμοι για άσκηση δίωξης σε βάρος υπευθύνων

Συγγενείς μερικών από τους βρετανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στο Ιράκ δήλωσαν ότι θα μελετήσουν λεπτομερώς την Έκθεση Σίλκοτ για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην εισβολή στο Ιράκ το 2003 για να εξετάσουν αν υπάρχει νομική βάση για να ασκηθεί δίωξη σε βάρος των υπευθύνων.

«Διατηρούμε το δικαίωμα να ζητήσουμε από συγκεκριμένα μέρη να λογοδοτήσουν στα δικαστήρια για τις πράξεις τους, αν μια τέτοια διαδικασία διαπιστωθεί ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί», δήλωσε ο Ρότζερ Μπέικον, ο γιος του οποίου σκοτώθηκε στον πόλεμο, σε συνέντευξη Τύπου λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης.

Το Reuters σημειώνει πάντως πως η έκθεση δεν αναφέρει ότι ο πόλεμος ήταν παράνομος, κάτι που είναι σίγουρο ότι θα απογοητεύσει τους πολλούς επικριτές του πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.

Μερικοί από τους συγγενείς των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ είχαν αποφασίσει να μποϊκοτάρουν την παρουσίαση της έκθεσης, όμως κάποιοι αντέδρασαν στα συμπεράσματά της δίνοντας συνέντευξη Τύπου.

«Δεν μπορώ παρά να συμπεράνω δυστυχώς ότι ο γιος μου σκοτώθηκε για το τίποτε», δήλωσε ο Ρέτζιναλντ Κιζ, ο πατέρας ενός από τους 179 βρετανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν από το 2003 έως το 2009 σ' αυτόν τον πόλεμο, στον οποίο συμμετείχαν 45.000 Βρετανοί.

«Οι άνθρωποι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχει ένας τρομοκράτης σ' αυτόν τον κόσμο και το όνομά του είναι Τόνι Μπλερ», πρόσθεσε κλαίγοντας η Σάρα Ο' Κόνορ, αδελφή ενός στρατιώτη που σκοτώθηκε το 2005.

Για την ΜΚΟ Διαφάνεια, η οποία χαιρέτισε την έκθεση Σίλκοτ σε ανακοίνωσή της, «τα λαθη του Ιράκ δεν πρέπει να επαναληφθούν ποτέ».

Μπροστά από το συνεδριακό κέντρο του Λονδίνου όπου ο Τζον Σίλκοτ παρουσίασε την έκθεση, διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί φωνάζοντας «ο Μπλερ είπε ψέματα, χιλιάδες άνθρωποι είναι νεκροί».

Ορισμένοι φορούσαν μάσκα που εικόνιζε τον πρώην πρωθυπουργό και είχαν βάψει κόκκινα τα χέρια, ενώ έγινε προσκλητήριο όλων των βρετανών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της επέμβασης στο Ιράκ.

«Ο Τόνι Μπλερ είναι εγκληματίας πολέμου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάικλ Κάλβερ, ένας 78χρονος συνταξιούχος.

Πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης Σίλκοτ, πολλοί βουλευτές είχαν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να ξεκινήσει εκ των υστέρων μια συμβολική διαδικασία «παραπομπής».

Σχετικές ειδήσεις