ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Θύελλα αντιδράσεων για την εξαφάνιση κρατούμενου από το Γκουαντάναμο!

ΗΠΑ: Θύελλα αντιδράσεων για την εξαφάνιση κρατούμενου από το Γκουαντάναμο!

Αμερικανοί βουλευτές επέκριναν έντονα σήμερα την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα αναφορικά με την εξαφάνιση ενός πρώην κρατούμενου της φυλακής στη ναυτική βάση στον Κόλπο του Γκουαντάναμο, καλώντας να σταματήσουν οι μεταγωγές κρατουμένων από την φυλακή, εξαιτίας φόβων ότι πρώην κρατούμενοι μπορεί να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον Αμερικανών.

Οι βουλευτές εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με αναφορές ότι ο Τζιχάντ Ντιγιάμπ, ένας σύρος υπήκοος που μεταφέρθηκε μαζί με έξι κρατούμενους στην Ουρουγουάη τον Δεκέμβριο του 2014, εξαφανίστηκε και ενδεχομένως να βρίσκεται στην Βραζιλία.

Ο πρόεδρος Ομπάμα, εργάζεται για το κλείσιμο της στρατιωτικής φυλακής του Γκουαντάναμο, μεταφέροντας κρατουμένους, που θεωρούνται ότι δεν θέτουν απειλή για την ασφάλεια, σε ξένες χώρες.

Οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ανησυχούν ότι η κυβέρνηση του Ομπάμα είναι τόσο ανυπόμονη για το κλείσιμο της φυλακής πριν την λήξη της θητείας του τον Ιανουάριο, που στέλνει κρατουμένους σε χώρες που δεν μπορούν να διασφαλίσουν ότι αυτοί δεν θα επιστρέψουν στο πεδίο μάχης, συμμετέχοντας σε μαχητικές οργανώσεις που στοχεύουν Αμερικανούς πολίτες και πολίτες χωρών– συμμάχων των ΗΠΑ.

«Μιλάτε για κρατουμένους που έχουν κάθε πρόθεση να σκοτώσουν αμερικανικές οικογένειες», δήλωσε ο αντιπρόσωπος των Ρεπουμπλικάνων της Νότιας Καρολίνας, Τζο Ουίλσον στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Αντιπροσώπων. Η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει την μεταφορά κρατουμένων από το Γκουαντάναμο σε φυλακή στην Νότια Καρολίνα.

Η εφημερίδα New York Times μετέδωσε ότι ο Ντιγιάμπ δήλωσε τον περασμένο μήνα πως θα πάει σε μια θρησκευτική εκδρομή που θα διαρκούσε για μια εβδομάδα και καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία μαζί του είτε τηλεφωνικά είτε μέσω e-mail.

Από τότε οι αξιωματούχοι στην Ουρουγουάη έχασαν τα ίχνη του και πιστεύουν ότι μπορεί να έχει ταξιδέψει στην Βραζιλία, σύμφωνα με την εφημερίδα.

«Πολλές χώρες δεν μπορούν να σταθούν στο ύψος των απαιτήσεων», δήλωσε ο Εντ Ρόις, αντιπρόσωπος των Ρεπουμπλικάνων, πρόεδρος της επιτροπής. «…Ωστόσο η κυβέρνηση στέλνει τρομοκράτες από το Γκουαντάναμο σε αυτές τις χώρες έτσι και αλλιώς», πρόσθεσε.

Ρεπουμπλικάνοι και κάποιοι Δημοκρατικοί μέλη της επιτροπής απηύθυναν αυστηρές ερωτήσεις στον Λι Γουολόσκι, τον ειδικό απεσταλμένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το κλείσιμο της αμφιλεγόμενης φυλακής καθώς και τον Πολ Λούις, αρμόδιο για το θέμα από το Πεντάγωνο.

Ο αντιπρόσωπος Τζεφ Ντάνκαν, ένας άλλος Ρεπουμπλικάνος από την Νότια Καρολίνα, δήλωσε πως ο Ντιγιάμπ, που κατηγορείται ότι πλαστογραφούσε διαβατήρια για την αλ Κάιντα, μπορεί να αποτελέσει απειλή για τους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, αν πράγματι βρίσκεται ασύλληπτος σε αυτή την χώρα.

Ο Λούις και ο Γουολόσκι τόνισαν πως μόλις το 5% των κρατουμένων που μετήχθησαν από τη φυλακή, έπειτα από την ανάληψη της προεδρίας από τον Ομπάμα, έχει επιβεβαιωθεί ότι επέστρεψαν στο πεδίο της μάχης. Το ποσοστό είναι μεγαλύτερο από τους περισσότερο από 500 κρατουμένους που απελευθερώθηκαν υπό την διακυβέρνηση του Τζορτζ Ου. Μπους.

Σήμερα 79 κρατούμενοι παραμένουν στις φυλακές του Γκουαντάναμο, εκ των οποίων για 29 έχει εγκριθεί η μεταφορά τους.

Ο Γουολόσκι υποστήριξε πως ο Ντιγιάμπ αποτελέσε μια «δύσκολη περίπτωση» από την στιγμή που μεταφέρθηκε στην Ουρουγουάη. Σύμφωνα με τους New York Times, φίλοι και υποστηρικτές του Ντιγιάμπ τονίζουν πως έχει αποσυρθεί για να προσευχηθεί και θα εμφανιστεί σύντομα.

Ο Ομπάμα προσπαθεί να εκπληρώσει μία από τις βασικότερες προεκλογικές τους δεσμεύσεις, από την πρώτη του εκλογή το 2009, να κλείσει την φυλακή. Το Κογκρέσο όμως έχει ψηφίσει νόμους κάνοντας πιο δύσκολο το έργο του, κυρίως με το να απαγορεύει τις μεταφορές των κρατουμένων σε φυλακές επί αμερικανικού εδάφους.

Οι βουλευτές θεωρείται απίθανο να ψηφίσουν υπέρ της άρσης αυτών των περιορισμών, ιδιαίτερα σε μια χρονιά εκλογών.