ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Επτά αντάρτες και ένα στέλεχος της FSB σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στο Νταγκεστάν

Ρωσία: Επτά αντάρτες και ένα στέλεχος της FSB σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στο Νταγκεστάν

Επτά αντάρτες που κατηγορούνταν πως διέπραξαν «τρομοκρατικές» ενέργειες σκοτώθηκαν σήμερα από άνδρες των ρωσικών ειδικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στο Νταγκεστάν, την ασταθή δημοκρατία του ρωσικού Καυκάσου, ενώ στις συγκρούσεις βρήκε τον θάνατο κι ένα στέλεχος της ρωσικής υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας FSB.

«Κατά τη διάρκεια μιας σειράς στρατιωτικών επιχειρήσεων που διεξήχθησαν από τις ειδικές δυνάμεις της ρωσικής FSB, επτά ενεργά μέλη της λεγόμενης συμμορίας "της Μαχατσκάλας" (σ.σ.: της πρωτεύουσας του Νταγκεστάν) σκοτώθηκαν», ανακοίνωσε η Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Αυτή η ομάδα μαχητών είχε διαπράξει «πολλές δολοφονίες πολιτών και εκπροσώπων (των υπηρεσιών επιβολής) του νόμου καθώς και άλλα εγκλήματα που συνδέονται με τρομοκρατικές δραστηριότητες», κατά την Επιτροπή.

Ένα στέλεχος της FSB σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων και άλλα τρία τραυματίστηκαν, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Επεισόδια ένοπλης βίας και επιθέσεις εναντίον δημοσίων λειτουργών και στελεχών των υπηρεσιών επιβολής του νόμου καταγράφονται εξαιρετικά συχνά στο Νταγκεστάν, τη μικρή δημοκρατία του ρωσικού Καυκάσου που γειτονεύει με την Τσετσενία.

Μετά τον πρώτο πόλεμο της Τσετσενίας (1994-1996), οι αυτονομιστές προοδευτικά εξισλαμίστηκαν και βγήκαν από τα σύνορα της χώρας αυτής για να μεταμορφωθούν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000 σε ένα ένοπλο ισλαμιστικό κίνημα το οποίο δρα σε ολόκληρο τον βόρειο Καύκασο.

Στα τέλη του Ιουνίου του 2015 οι ισλαμιστές αντάρτες στον ρωσικό Καύκασο ορκίστηκαν πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Σχετικές ειδήσεις