ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ομπάμα ταξιδεύει στην Πολωνία για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ - Επόμενος σταθμός η Ισπανία

Ο Ομπάμα ταξιδεύει στην Πολωνία για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ - Επόμενος σταθμός η Ισπανία

O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αναχώρησε από την Ουάσιγκτον την Πέμπτη (7/7) με κατεύθυνση την Βαρσοβία στην Πολωνία, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από την ένταση στις σχέσεις με τη Ρωσία αλλά και τη παγκόσμια αναταραχή που προκάλεσε η απόφαση των Βρετανών υπέρ του Brexit.

Το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One απογειώθηκε από τη βάση Άντριους, κοντά στην αμερικανική πρωτεύουσα, το απόγευμα ώρα Ελλάδας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα παραστεί για πέμπτη και τελευταία φορά σε Σύνοδο του ΝΑΤΟ και κατόπιν θα επισκεφθεί την Ισπανία, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη στην χώρα αυτή μετά την ανάληψη της εξουσίας πριν από 8 χρόνια.

Σήμερα το πρωί (8/7) στη Βαρσοβία, ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους θα συναντηθεί με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Θα είναι (για εμάς) μια εξαιρετική ευκαιρία, στο απόηχο του δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit, να επισημάνουμε την συνεχή και πολύ σθεναρή στήριξη μας στο ευρωπαϊκό σχέδιο» υπογράμμισε ο Μπεν Ρόουντς, στενός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου.

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα έχει επίσης διμερείς επαφές με τον πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα αλλά και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Προτού μεταβεί στην Πολωνία για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη διατήρηση 8.400 Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν έως το 2017.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, ο οποίος θα κάνει δηλώσεις το Σάββατο σε μια συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου, θα μεταβεί κατόπιν στην Ισπανία όπου θα συναντηθεί με τον βασιλιά Φίλιππο VI, τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και άλλους πολιτικούς αξιωματούχους.

«Έχοντας επίγνωση ότι διανύουμε μια πολιτική περίοδο γεμάτη από αβεβαιότητες στην Ισπανία, θέλουμε να επιβεβαιώσουμε ότι θα συναντηθούμε με (εκπροσώπους) όλων των μεγάλων πολιτικών κομμάτων» εξήγησε ο Μπεν Ρόουντς.

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα ολοκληρώσει το ταξίδι του με τη συνάντηση που θα έχει με νέους Ισπανούς που θα του υποβάλουν ερωτήσεις, όπως ακριβώς επιλέγει να κάνει στα περισσότερα από τα ταξίδια του στο εξωτερικό.

Σχετικές ειδήσεις