ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα του Τραμπ έναντι της Χίλαρι

ΗΠΑ: Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα του Τραμπ έναντι της Χίλαρι

Οι δημοσκοπήσεις που καταγράφουν τις προθέσεις των ψηφοφόρων ανά Πολιτεία είναι σημαντικές λόγω του έμμεσου χαρακτήρα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

O υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τον Λευκό Οίκο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται σε μία από τις σημαντικότερες Πολιτείες ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, τη Φλόριντα στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Ο μεγιστάνας συγκεντρώνει ποσοστό 42% στην πρόθεση ψήφου έναντι 39% για την υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος Χίλαρι Κλίντον, καταδεικνύει η δημοσκόπηση που διεξήγαγε το ινστιτούτο Quinnipiac κι ενώ η πρώην ΥΠΕΞ είχε στην πολιτεία αυτή προβάδισμα 8 ποσοστιαίων μονάδων στα τέλη Ιουνίου.

Στο Οχάιο και την Πενσυλβάνια, η μάχη για τους δύο διεκδικητές του προεδρικού θώκου είναι αμφίρροπη, όπως ακριβώς συνέβη και στις μετρήσεις του περασμένου μήνα.

Στη δημοσκόπηση περιλαμβάνεται και ο φιλελεύθερος υποψήφιος Γκάρι Τζόνσον, που συγκεντρώνει ποσοστό 7% στην πρόθεση ψήφου στην Φλόριντα και στο Οχάιο και 9% στην Πενσιλβάνια. Σε κάθε περίπτωση ο Ντόναλντ Τραμπ επικρατεί στην αναμέτρηση.

Η υποψήφια των Οικολόγων Τζιλ Στάιν θα λάμβανε ποσοστό 3 έως 6% των ψήφων.

Η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα δεν αφορά παρά 12 Πολιτείες όπου τα αποτελέσματα είναι αμφίρροπα μεταξύ του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Η Φλόριντα, το Οχάιο και η Πενσυλβάνια βρίσκονται μεταξύ αυτών των πολιτειών.

Σε εθνικό επίπεδο, η τάση που καταγράφεται είναι υπέρ της Χίλαρι Κλίντον, που συγκεντρώνει ποσοστό 45% στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου, έναντι 40,7% υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τον μέσο όρο των πιο πρόσφατων μετρήσεων που υπολόγισε ο ιστότοπος Real Clear Politics.

Η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος καταφέρνει και διατηρεί το προβάδισμα χάρη στην υψηλή δημοτικότητα που απολαμβάνει μεταξύ των γυναικών, των νέων, των Αφροαμερικανών και των Ισπανοφώνων.

Ωστόσο η υπόθεση με το προσωπικό της email, τα οποίο χρησιμοποιούσε αντί του επίσημου κυβερνητικού όταν ήταν επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας το διάστημα 2009 έως 2013 έχει προκαλέσει πλήγμα στην εικόνα που έχουν γι' αυτήν οι ψηφοφόροι.

Ο Τραμπ τα «έβαλε» με δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου να παραιτηθεί

Στο μεταξύ, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για το Λευκό Οίκο κάλεσε τη δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, να παραιτηθεί, χαρακτηρίζοντας την ακατάλληλη για να βρίσκεται στον θώκο λόγω ψυχολογικών προβλημάτων, μετά τις έντονες επικρίσεις της σε σειρά συνεντεύξεών της εναντίον του.

«Η δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Γκίνσμπεργκ έφερε τους πάντες σε αμηχανία προβαίνοντας σε ανόητες πολιτικές δηλώσεις για μένα», ανέφερε σε ανάρτηση του στο Twitter ο Τραμπ. «Τα έχει χαμένα. Να παραιτηθεί», συμπλήρωσε.

Ο δισεκατομμυριούχος υποψήφιος επίπληξε την 83χρονη Γκίνσμπεργκ για τις επικρίσεις της προς τον ίδιο, με τις οποίες εξέφρασε την ανησυχία της για το μέλλον της χώρας αν ο Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο CNN, η δικαστής χαρακτήρισε τον Τραμπ «απατεώνα». «Δεν υπάρχει συνοχή σε αυτόν», δήλωσε η Γκίνσμπεργκ.

«Λέει ό,τι του έρθει στο μυαλό. Είναι πραγματικά εγωκεντρικός», ενώ αστειεύτηκε λέγοντας ότι θα μεταναστεύσει στην Νέα Ζηλανδία αν ο Τραμπ κερδίσει την προεδρία.

«Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα απογίνει αυτός ο τόπος, αυτή η χώρα με τον Ντόναλντ Τραμπ πρόεδρο», δήλωσε επίσης σε άλλη συνέντευξή της στους New York Times που δημοσιεύτηκε την Κυριακή.

Ο Τραμπ αντέτεινε πως είναι ανάρμοστο για δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου να τοποθετούνται σε προεκλογικές περιόδους. Όπως δήλωσε χθες στην εφημερίδα New York Times, ο ίδιος πιστεύει πως οι παρεμβάσεις της Γκίνσμπεργκ αποτελούν ντροπή για το Ανώτατο Δικαστήριο και πως η ίδια πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τους συναδέλφους της στην έδρα.

Ο Τραμπ δεν ήταν ο μόνος που επέκρινε την Γκίνσμπεργκ, με τους New York Times να καλούν στο κύριο άρθρο τους σήμερα τη δικαστή να τηρήσει την παράδοση του Δικαστηρίου, που επιβάλλει σιωπή στα μέλη του σε προεκλογικές περιόδους.

«Η δικαστής Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ χρειάζεται να σταματήσει τον πολιτικό σχολιασμό και να προβαίνει σε χαρακτηρισμούς», υπογραμμίζει το άρθρο, με την εφημερίδα να τονίζει πως δεν υπάρχει νομική απαίτηση για τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου να παραμένουν σιωπηλοί κατά τις προεκλογικές εκστρατείες, ωστόσο εξέφρασε την ανησυχία ότι η Γκίνσμπουργκ θέτει σε κίνδυνο την δέσμευση της για αμεροληψία.

Η Γκίνσμπεργκ δεν ήταν διαθέσιμη για να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τραμπ ή το κύριο άρθρο της εφημερίδας..

Σχετικές ειδήσεις