ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Αναζητούν χρηματοδότηση 2 δισ. δολαρίων για τον πόλεμο κατά του ISIS στο Ιράκ

ΗΠΑ: Αναζητούν χρηματοδότηση 2 δισ. δολαρίων για τον πόλεμο κατά του ISIS στο Ιράκ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να εξασφαλίσουν συνολικά πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια (1,8 δισ. ευρώ) πριν το τέλος της εβδομάδας για το Ιράκ, μέσω ενός συνεδρίου για την ανεύρεση πόρων στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χθες (18/7).

«Ελπίζουμε να συγκεντρώσουμε πάνω από 2 δισ. δολάρια σε αυτή την προσπάθεια, που έχει κρατήσει περίπου εξήμιση εβδομάδες», είπε ο αξιωματούχος σε δημοσιογράφους πριν την έναρξη της κεντρικής συνεδρίας για τις δωρήτριες χώρες που θα διεξαχθεί αύριο. Την Πέμπτη θα υπάρξει μια ευρύτερη σύσκεψη για την εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ.

Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, τον Καναδά, το Κουβέιτ και την Ολλανδία και συμμετέχουν σε αυτό 24 χώρες.

Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την ανόρθωση των ιρακινών κοινοτήτων όταν αποκατασταθούν από τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, (ISIS), και για την εκκαθάριση των πυρομαχικών που δεν έχουν εκραγεί, εμποδίζοντας τους άμαχους να επιστρέψουν στα σπίτια τους, είπε ο αξιωματούχος.

Ο κύριος όγκος των χρημάτων θα χρησιμοποιηθεί για την ανθρωπιστική κρίση στο Ιράκ, όπου πάνω από 3,3 εκατομμύρια άτομα έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους λόγω του πολέμου, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, το Ιράκ χρειάζεται συνολικά 4,5 δισ. δολάρια (4 δισ. ευρώ) σε ανθρωπιστική βοήθεια. Αυτό το ποσό απέχει κατά πολύ από τα 778 εκατομμύρια δολάρια (702 εκατ. ευρώ) που έχουν προγραμματιστεί από τον ΟΗΕ για ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με αμερικανούς και άλλους αξιωματούχους.

Σε ξεχωριστή συνάντηση, εκπρόσωποι του ΟΗΕ στην Γενεύη δήλωσαν ότι ο οργανισμός χρειάζεται βοήθεια 284 εκατ. δολαρίων (256 εκ. ευρώ) για να προετοιμαστεί για ανθρωπιστικές ανάγκες από την αναμενόμενη επίθεση του Ιράκ στη Μοσούλη, οχυρό του Ισλαμικού Κράτους. Ένα επιπλέον ποσό 1,8 δισ. δολαρίων (1,6 δισ. ευρώ) θα χρειαστεί για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες μετά την ανακατάληψη της πόλης, πρόσθεσαν.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ Αλ Αμπάντι έχει δεσμευτεί ότι θα ανακτήσει την Μοσούλη, την ντε φάκτο πρωτεύουσα του ISIS, μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σχετικές ειδήσεις