ΚΟΣΜΟΣ

Έκθεση σοκ για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη: Μεγάλος κίνδυνος οι «μοναχικοί λύκοι» του ΙΚ

Έκθεση σοκ για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη: Μεγάλος κίνδυνος οι «μοναχικοί λύκοι» του ΙΚ

Το 2015στην Ευρώπη, 151 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τρομοκρατική επίθεση και 350 τραυματίσθηκαν, αναφέρει η Europol σε μια έκθεσή της.

Οι επιθέσεις που διαπράττονται από «μοναχικούς λύκους» αντιπροσωπεύουν έναν μείζονα κίνδυνο στην Ευρώπη ενώ τα τελευταία γεγονότα στη Γαλλία και τη Γερμανία δείχνουν πως αυτός το τύπος επίθεσης είναι πολύ «δύσκολο να εντοπισθεί και να εμποδισθεί», υπογράμμισε η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσίας Europol.

Οι επιθέσεις αυτές παραμένουν «μια τακτική που προκρίνεται από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και από την Αλ-Κάιντα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Europol: «επανειλημμένα οι δύο οργανώσεις έχουν καλέσει τους μουσουλμάνους που ζουν σε δυτικές χώρες να πραγματοποιήσουν επιθέσεις αυτού του τύπου».

Την ευθύνη για τις επιθέσεις στο Ορλάντο των ΗΠΑ, στις Μανιανβίλ και Νίκαια στη Γαλλία, στο Βίρτσμπουργκ της Γερμανίας ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, όμως «καμιά από τις επιθέσεις αυτές δεν φαίνεται να είχε προετοιμαστεί, υποστηριχθεί ή εκτελεστεί άμεσα από το ΙΚ», σημειώνει η Europol, η οποία υπογραμμίζει κυρίως τη διαφορές στη φρασεολογία ανάμεσα σ' αυτές τις αναλήψεις ευθύνης και σ' εκείνες των επιθέσεων του Παρισιού τον περασμένο Νοέμβριο ή των Βρυξελλών τον Μάρτιο.

Οι σχεδιασμένες επιθέσεις, όπως αυτές του Παρισιού, «αποδεικνύουν το υψηλό επίπεδο απειλής που δημιουργεί για την ΕΕ μια μειονότητα φανατικών, που έχει τη βάση της στη Μέση Ανατολή, χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο ατόμων που έχουν γεννηθεί και ανατραφεί στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο διευθυντής της Europol Ρομπ Ουέινραϊτ.

Τα άτομα αυτά «ριζοσπαστικοποιούνται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε, όπως αναφέρεται σ' αυτή την ετήσια έκθεση.

Ένας σημαντικός αριθμός προσώπων που φεύγουν για να ενταχθούν στις τάξεις του ΙΚ στη Συρία και το Ιράκ είναι πλέον γυναίκες, οι οποίες «έχουν αποδειχθεί πολύ χρήσιμες για να στρατολογούν ενώ βρίσκονται ακόμη στο έδαφος της ΕΕ», διαβεβαιώνει η Europol.

Ακόμη κι αν δεν συμμετέχουν στις μάχες, οι γυναίκες αυτές εκπαιδεύονται στη χρήση πυροβόλων όπλων και ο ρόλος τους «μπορεί να εξελιχθεί στο μέλλον, κάτι που θα είχε επιπτώσεις στη φύση και τον αντίκτυπο των επιχειρήσεων του Ισλαμικού Κράτους στην Ευρώπη», προσθέτει η Europol.

Το 2015, 687 ύποπτοι συνελήφθησαν για τρομοκρατία στην Ευρώπη και 198 καταδικάστηκαν, σύμφωνα με την έκθεση.

Σχετικές ειδήσεις