ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Δεν έχω καμία σχέση με τη Ρωσία (Vid)

Ντόναλντ Τραμπ: Δεν έχω καμία σχέση με τη Ρωσία (Vid)

Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε σήμερα (27/7) ότι «δεν έχει καμία σχέση με τη Ρωσία», τη χώρα που κατηγορήθηκε ότι θέλει να τον βοηθήσει να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές μέσω της διαρροής τεράστιου όγκου μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των υψηλόβαθμων στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος.

«Δεν έχω καμία σχέση με τη Ρωσία» είπε ο Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Φλόριντα, διαβεβαιώνοντας ότι δεν έχει συναντηθεί ποτέ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η δήλωση αυτή έγινε μετά τη διαρροή περίπου 20.000 e-mail υψηλόβαθμων στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος που δημοσιοποιήθηκαν από τον ιστότοπο WikiLeaks την περασμένη εβδομάδα, ακριβώς πριν ξεκινήσει το συνέδριο των Δημοκρατικών.

Για τη διαρροή οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τη Ρωσία, όμως το Κρεμλίνο διαψεύδει κατηγορηματικά κάθε ανάμιξη της χώρας στην υπόθεση.

Ο Μάικ Πενς, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ, διεμήνυσε σήμερα ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες» εάν από την έρευνα που διεξάγει για την υπόθεση το FBI διαπιστωθεί ότι ευθύνεται η Ρωσία.

«Αν είναι η Ρωσία και παρεμβαίνει στις εκλογές μας, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι και τα δύο κόμματα και η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα διασφαλίσουν ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες», είπε ο κυβερνήτης της Ιντιάνα.

«Η Γαλλία δεν είναι πλέον η Γαλλία» δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ

Παράλληλα, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι η Γαλλία «δεν είναι πλέον η Γαλλία», αναφερόμενος στην άγρια δολοφονία χθες Τρίτη ενός ιερέα σε έναν ναό στο Σεν Ετιέν ντι Ρουβρέ.

Σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Φλόριντα, ο δισεκατομμυριούχος μίλησε για αυτήν την επίθεση και επικαλέστηκε το παράδειγμα ενός «φίλου», ο οποίος, όπως είπε, ήθελε να επισκεφθεί τη Γαλλία «πριν από 3 ή 4 μήνες».

«Τον είδα χθες. Τον ρώτησα "σου άρεσε η Γαλλία;". Εκείνος μου είπε "δεν θα πάω στη Γαλλία. Δεν θα πάω στη Γαλλία"», αφηγήθηκε ο μεγιστάνας των ακινήτων.

«Δεν θα με συμπαθήσουν για αυτό που θα πω, όμως κοιτάξτε τα γεγονότα στη Νίκαια» (όπου 84 άνθρωποι σκοτώθηκαν την 14η Ιουλίου σε μια επίθεση με φορτηγό).

«Είδατε τι συνέβη χθες με τον ιερέα. Η Γαλλία δεν είναι πλέον η Γαλλία» υπογράμμισε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Την ευθύνη για την επίθεση στη Νίκαια και για τη δολοφονία του κληρικού ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Η ομάδα της Κλίντον κατηγόρησε τον Τραμπ πως ενθαρρύνει τη Ρωσία να την κατασκοπεύει

Νωρίτερα, η ομάδα της υποψήφιας των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον κατηγόρησε τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ ότι ενθαρρύνει τη Ρωσία να κατασκοπεύει το ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο.

«Είναι η πρώτη φορά που ένας υποψήφιος μεγάλου κόμματος για την προεδρία ενθαρρύνει ενεργά μια ξένη δύναμη να κατασκοπεύει την πολιτική του αντίπαλο», τόνισε ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος της Κλίντον, κρίνοντας ότι πρόκειται για μια «υπόθεση εθνικής ασφαλείας».

Ο Τραμπ απηύθυνε νωρίτερα σήμερα έκκληση στη Ρωσία να ανακαλύψει και να δημοσιοποιήσει τα χιλιάδες μηνύματα που όπως είπε η Κλίντον δεν έδωσε στους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους που ερευνούσαν τη χρήση ενός ιδιωτικού διακομιστή από πλευράς της όταν ήταν επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Ρωσία, εάν ακούς, ελπίζω ότι θα μπορέσεις να βρεις τα 30.000 email που λείπουν», είπε ο Τραμπ ενώπιον δημοσιογράφων.

Η Κλίντον επιμένει ότι τα μηνύματα που δεν παρέδωσε ήταν ιδιωτικού ενδιαφέροντος.

Νωρίτερα, εξάλλου, ο υποψήφιος του GOP για την προεδρία απέρριψε τις υπόνοιες ότι η Ρωσία ήταν πίσω από την κλοπή και τη δημοσιοποίηση χιλιάδων email υψηλόβαθμων στελεχών των Δημοκρατικών ακριβώς πριν από το συνέδριο του κόμματος από τον ιστότοπο WikiLeaks. «Είναι τόσο απίθανο, είναι τόσο γελοίο», ανέφερε ο Τραμπ και πρόσθεσε ότι η Κίνα ή κάποιο άλλο μέρος θα μπορούσε κάλλιστα να ενέχεται στην υπόθεση.

Η Κλίντον, που αναμένεται αύριο Πέμπτη (28/7) να αποδεχθεί και τυπικά το χρίσμα των Δημοκρατικών και θα αντιμετωπίσει τον Τραμπ στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, χρησιμοποιούσε έναν ιδιωτικό διακομιστή στο σπίτι της στη Νέα Υόρκη για να λαμβάνει και να αποστέλλει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επί των ημερών της στην ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (2009-2013). Το θέμα ερευνήθηκε από το FBI, που όμως αποφάνθηκε πως δεν υπήρχε λόγος να ασκηθεί ποινική δίωξη στην Κλίντον παρότι ο διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας Τζέιμς Κόμεϊ χαρακτήρισε «εξαιρετικά απερίσκεπτη» την πρώην ΥΠΕΞ όσον αφορά τον τρόπο που μεταχειριζόταν πληροφορίες που είχαν διαβαθμιστεί εμπιστευτικές ή ακόμη και απόρρητες.

Σχετικές ειδήσεις