ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Οι αρχές του Ρίο συνέλαβαν ένα ύποπτο για τρομοκρατία

Βραζιλία: Οι αρχές του Ρίο συνέλαβαν ένα ύποπτο για τρομοκρατία

Οκτώ ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, η ομοσπονδιακή αστυνομία του Ρίο συνέλαβε έναν Βραζιλιάνο ηλικίας 28 ετών με καταγωγή από τον Λίβανο, τον Σαέρ Καλαούν, τον οποίο οι αρχές υποψιάζονται ότι συνδέεται με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, την οποία εξυμνούσε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

«Οδηγήθηκε την νύχτα στην φυλακή του Άρι Φράνκο στο Ρίο αφού συνελήφθη καθώς είχε αναρτήσει σχόλια σχετικά με το Ισλαμικό Κράτος: ωστόσο δεν υπάρχει τίποτα το συγκεκριμένο» περιορίστηκε να πει σήμερα ο δικηγόρος του, Έντισον Φερέιρα, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ο Σαέρ Καλαούν συνελήφθη χθες (Τετάρτη) το βράδυ στην οικία του στο Νόβα Ιγκουάσου» στις βόρειες συνοικίες της πόλης επιβεβαίωσε λίγο μετά ένας αξιωματικός της Εποπτικής Αρχής της ομοσπονδιακής αστυνομίας του Ρίο.

Η κράτηση του Καλαούν διατάχθηκε από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη βάσει των διατάξεων του αντιτρομοκρατικού νόμου: «το ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε από το 8ο Ποινικό Δικαστήριο του Ρίο, όμως η υπόθεση υπάγεται στο ανακριτικό απόρρητο» επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο το γραφείο τύπου της ομοσπονδιακής δικαιοσύνης.

Ο δικηγόρος διευκρίνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο Globo News «ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο κατηγορητήριο. Μονάχα εικασίες ότι ανήρτησε σχόλια στο Facebook υπέρ του Ισλαμικού Κράτους. Όμως δεν έχει καμία σχέση με το Ισλαμικό Κράτος. Δεν έχει ορκιστεί πίστη (στο Ισλαμικό Κράτος). Επομένως, δεν στρατολογεί κανέναν, δεν κατευθύνει κανέναν, δεν συνεργάζεται ούτε ενθαρρύνει τα σχέδια του Ισλαμικού Κράτους» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο πελάτης του είναι μουσουλμάνος κι έζησε στον Λίβανο τα εφηβικά του χρόνια. Εργάζεται στις επιχειρήσεις της οικογένειάς του που έχει στην ιδιοκτησία της καταστήματα στη συνοικία Σααρά στο κέντρο του Ρίο.

Όπως έγραψε ο βραζιλιάνικος τύπος, η αστυνομία υποψιάζεται ότι ο Καλαούν στρατολογεί μαχητές στη Βραζιλία.

Οι εφημερίδες Folha και Estado de São Paulo έγραψαν ότι ο Καλαούν επισκέφθηκε τον Λίβανο το 2013 και το 2014, κατά τη διάρκεια του μουντιάλ ποδοσφαίρου, είχε συλληφθεί για παράνομη οπλοκατοχή.

Την περασμένη εβδομάδα η βραζιλιάνικη αστυνομία συνέλαβε 12 μέλη μιας ομάδας που φέρεται ότι σχεδίαζε τρομοκρατικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων (5η- 21η Αυγούστου).

Σχετικές ειδήσεις