ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Σαρκαστικό» σχόλιο η έκκληση προς τη Ρωσία να βρει τα «χαμένα» email της Κλίντον

Τραμπ: «Σαρκαστικό» σχόλιο η έκκληση προς τη Ρωσία να βρει τα «χαμένα» email της Κλίντον

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε την Πέμπτη (28/7) να κατευνάσει τις αντιδράσεις μετά την έκκλησή του προς τη Ρωσία να βρει τα διαγραμμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Χίλαρι Κλίντον την εποχή που ήταν επικεφαλής του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, λέγοντας ότι το σχόλιό του αυτό ήταν σαρκαστικό.

Ο μεγιστάνας από τη Νέα Υόρκη κάλεσε την Τετάρτη τη Μόσχα να βρει τα δεκάδες χιλιάδες «χαμένα» email από την περίοδο που η Κλίντον διηύθυνε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εξωθώντας τους Δημοκρατικούς να τον κατηγορήσουν πως καλεί μια ξένη χώρα να κατασκοπεύσει την αντίπαλό του, κάτι δίχως προηγούμενο από μέρους ενός υποψηφίου μεγάλου κόμματος εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας.

«Φυσικά και ήμουν σαρκαστικός», ανέφερε ο Τραμπ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

«Όμως έχουμε 33.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (της Κλίντον) τα οποία διαγράφτηκαν, και το αληθινό πρόβλημα είναι τι ειπώθηκε σε αυτά τα email της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών (DNC)», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στα υποκλαπέντα μηνύματα που δημοσιοποιήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο από τον ιστότοπο WikiLeaks.

«Αν δεις τι λέχθηκε σε αυτά τα email, είναι ντροπή. Είναι ντροπή», επέμεινε ο Τραμπ.

Τα μηνύματα της DNC δείχνουν ότι η ηγεσία του κόμματος ευνόησε την Κλίντον έναντι του αντιπάλου της στην κούρσα για το χρίσμα, τον γερουσιαστή του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς. Η Επιτροπή υποτίθεται είναι ουδέτερη.

Η εξήγηση που έδωσε ο Τραμπ για τις επίμαχες δηλώσεις του είχε ήδη προαναγγελθεί από στελέχη της εκστρατείας του και υποστηρικτές του, που τόνιζαν από χθες ότι τα σχόλια αυτά ήταν χιουμοριστικά, όχι σοβαρά.

Μολαταύτα, η δήλωσή του με την οποία έκανε έκκληση στη Ρωσία να κατασκοπεύσει ηλεκτρονικά μια υποψήφια για την προεδρία επικρίθηκε έντονα από ειδικούς σε θέματα πληροφοριών και δημόσια πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων και Ρεπουμπλικάνων πολιτικών.

Η δήλωση του Τραμπ, σε μια συνέντευξη Τύπου στο Μαϊάμι, του επέτρεψε να κλέψει μέρος της προσοχής των αμερικανικών ΜΜΕ, που παραμένει επικεντρωμένη στο συνέδριο των Δημοκρατικών στη Φιλαδέλφεια, όπου η Κλίντον σήμερα θα αποδεχθεί και τυπικά το χρίσμα του κόμματός της σήμερα ώστε να είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Σχετικές ειδήσεις