ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Αδιέξοδο στο σχηματισμό κυβέρνησης - Κίνδυνος και τρίτων εκλογών

Ισπανία: Αδιέξοδο στο σχηματισμό κυβέρνησης - Κίνδυνος και τρίτων εκλογών

Παρότι κέρδισε και στις δύο τελευταίες βουλευτικές εκλογές, τον Δεκέμβριο και τον Ιούνιο, ο Ραχόι συνεχίζει να μην είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση, ελλείψει απόλυτης πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο.

Ο Μαριάνο Ραχόι, ηγέτης του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP) και υπηρεσιακός πρωθυπουργός, προειδοποίησε ότι η Ισπανία κινδυνεύει να οδηγηθεί σε μια τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε έναν χρόνο εάν το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) συνεχίσει να εμποδίζει τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο αρχηγός του PSOE Πέδρο Σάντσεθ αρνήθηκε νωρίτερα σήμερα να «επιτελέσει το έργο» των συντηρητικών, εισερχόμενος σε μια κυβέρνηση ευρέος συνασπισμού ή εγκρίνοντας μια συμφωνία για να ορκιστεί νέα κυβέρνηση, έπειτα από τη συνάντηση διάρκειας μιας ώρας που είχε με τον Ραχόι. «Εάν ο κ. Σάντσεθ επιμείνει στο "όχι" του, τότε πάμε σε νέες εκλογές», υπογράμμισε ο Ραχόι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε κατόπιν.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Ραχόι δεν μπορεί παρά μόνο να διεκπεραιώνει τρέχουσες υποθέσεις. Δεν μπορεί να προωθήσει τη μείωση των δημοσίων δαπανών, την οποία αξιώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε να λάβει μέτρα κατευνασμού των αυτονομιστικών πολιτικών δυνάμεων της Ισπανίας.

Ο Ραχόι είπε στους δημοσιογράφους πως πρότεινε στον Πέδρο Σάντσεθ να συζητήσουν για το πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης, συγκεκριμένα για τις θεσμικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

Όμως ο Σάντσεθ επέμεινε στο ότι είτε υπάρξει συμφωνία των κομμάτων της δεξιάς είτε όχι, «η αριστερά δεν πρόκειται να υποστηρίξει τη δεξιά».

Ωστόσο άλλα κόμματα της συντηρητικής παράταξης στην Ισπανία αρνούνται μέχρι τώρα να καταλήξουν σε μια συνεννόηση με τον Ραχόι, το κόμμα του οποίου δεν διαθέτει παρά μόνο 137 βουλευτές επί του συνόλου των 350.

Ο Ραχόι είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί αύριο Τετάρτη (03/08) με τον επικεφαλής του φιλελεύθερου κόμματος Ciudadanos, τον Άλμπερτ Ριβέρα, ο οποίος όμως το μόνο το οποίο συμφωνεί να κάνει ως τώρα είναι να εισηγηθεί στους κοινοβουλευτικούς του κόμματός του να απόσχουν. Ακόμη και στην υποθετική περίπτωση που το Λαϊκό Κόμμα εξασφάλιζε την υποστήριξη των Πολιτών του Ριβέρα (32 έδρες), αυτό δεν θα αρκούσε για να φτάσει την απόλυτη πλειοψηφία (176 έδρες).

Αν το «όχι του Σοσιαλιστικού Κόμματος εμποδίσει τον σχηματισμό κυβέρνησης και πάμε σε νέες εκλογές», αυτό θα είναι «παραλογισμός, τρέλα», επέμεινε ο Ραχόι.

Σχετικές ειδήσεις