ΚΟΣΜΟΣ

Πρόεδρος Τσεχίας: Κανένας μετανάστης στη χώρα για να αποφύγουμε «βάρβαρες επιθέσεις»

Πρόεδρος Τσεχίας: Κανένας μετανάστης στη χώρα για να αποφύγουμε «βάρβαρες επιθέσεις»

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου CVVM η οποία διεξήχθη τον Μάιο κατέδειξε ότι το 61% των Τσέχων τάσσεται εναντίον της υποδοχής προσφύγων από εμπόλεμες χώρες, από 52% τον Οκτώβριο. Άλλο ένα 34% τάχθηκε υπέρ της άποψης πως η χώρα πρέπει να υποδεχθεί πρόσφυγες μόνο εάν επιστρέψουν στην πατρίδα τους στο εγγύς μέλλον.

Ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν πιστεύει πως η χώρα του πρέπει να αρνηθεί να υποδεχθεί μετανάστες ώστε να μην διαπράξουν «βάρβαρες επιθέσεις», όπως δήλωσε εκπρόσωπός του.

Ο Ζέμαν, είναι ο πολιτικός που εναντιώνεται με περισσότερη σφοδρότητα από κάθε άλλον στην Τσεχία στο σχέδιο ανακατανομής των προσφύγων και των μεταναστών της ΕΕ, κι αντιτάσσεται ακόμη και στο σχέδιο της Πράγας να υποδεχθεί περίπου 80 Σύρους πρόσφυγες.

Οι επιθέσεις τζιχαντιστών στη Γαλλία και στη Γερμανία τις τελευταίες εβδομάδες απέδειξαν ότι ο Τσέχος πρόεδρος έχει δίκιο, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Γίζιγι Οβτσάτσεκ κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου.

«Η χώρα μας απλά δεν μπορεί να διακινδυνεύσει να υποστεί επιθέσεις όπως αυτές που διαπράχθηκαν στη Γαλλία και στη Γερμανία. Υποδεχόμενοι μετανάστες θα δημιουργήσουμε εύφορο έδαφος για βάρβαρες επιθέσεις», επέμεινε ο Οβτσάτσεκ. «Ο πρόεδρος δεν συμφωνεί με οποιαδήποτε υποδοχή μεταναστών στην τσεχική επικράτεια», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τόσο η Πράγα όσο και άλλες κυβερνήσεις κεντροευρωπαϊκών και ανατολικοευρωπαϊκών χωρών επικρίνουν έντονα το σχέδιο της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης των μεταναστών και των προσφύγων.

Η τσεχική κυβέρνηση αντιτίθεται στο σύστημα ανακατανομής των αιτούντων άσυλο βάσει ποσοστώσεων, αν και δεν έχει μιμηθεί το παράδειγμα της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας, που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον του. Στην Ουγγαρία επιπλέον θα διεξαχθεί στις 2 Οκτωβρίου ένα δημοψήφισμα για να ερωτηθούν οι πολίτες εάν αποδέχονται το ευρωπαϊκό σύστημα.

Δεν είναι σαφές εάν και πώς οι Βρυξέλλες μπορούν να αναγκάσουν κράτη να υποδεχθούν πρόσφυγες παρά τη θέλησή τους. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μποχούσλαβ Σομπότκα έχει συμφωνήσει στην υποδοχή 80 Σύρων προσφύγων από έναν καταυλισμό στην Τουρκία, στην οποία αντιτίθεται κατηγορηματικά ο Ζέμαν.

Ο Σομπότκα ανέφερε σε συνέντευξή του που δημοσίευσε μια εφημερίδα την 30ή Ιουλίου ότι δεν είναι δυνατό η Πράγα να δεχθεί την ανεξέλεγκτη μετανάστευση, αλλά η χρήση επιχειρημάτων περί «συλλογικής ευθύνης» και το «να λέγεται πως κάθε μουσουλμάνος είναι τρομοκράτης» δεν είναι τρόπος να αντιμετωπιστεί η απειλή.

Βάσει του ευρωπαϊκού συστήματος ποσοστώσεων, ως το 2017 η Τσεχία θα πρέπει να υποδεχθεί συνολικά 2.691 αιτούντες άσυλο.

Σχετικές ειδήσεις