ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Το πογκρόμ έφθασε στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος

Τουρκία: Το πογκρόμ έφθασε στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος

Το πογκρόμ έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες στο εξωτερικό της Τουρκίας και, σύμφωνα με τον Ερντογάν, δεν έχει ακόμη αγγίξει «παρά την κορυφή του παγόβουνου».

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ξεκινά εκκαθαρίσεις στις τάξεις του για να εκδιώξει τους υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, σύμφωνα με εσωτερική εγκύκλιο που δημοσιεύθηκε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Το AKP, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επεκτείνει στα ίδια του τα μέλη το πογκρόμ που ξεκίνησε μετά την αποτυχημένη απόπειρα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και που μέχρι στιγμής είχε ως αποτέλεσμα 60.000 απολύσεις, συλλήψεις και φυλακίσεις στους κόλπους του στρατού, της δικαιοσύνης, των μέσων ενημέρωσης και της εκπαίδευσης.

Η εγκύκλιος φέρει την υπογραφή του δεύτερου στην ιεραρχία του κόμματος, του Χαγιάτι Γιαζιτζί, και εντέλλεται την «επείγουσα εκκαθάριση του οργανωτικού του κόμματος, ώστε να εκδιωχθούν όσοι συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση Φετουλάχ», FETO.

Σήμερα, 12 από τους 14 δημοσιογράφους της εφημερίδας Zaman που βρίσκονταν υπό κράτησιν ετέθησαν υπό καθεστώς προφυλάκισης. Ο Μουμταζέρ Τουρκόνε, πρώην αρθρογράφος της εφημερίδας, περιλαμβάνεται στην ομάδα αυτή των δημοσιογράφων.

Σχετικές ειδήσεις