ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Τουλάχιστον 13 άμαχοι νεκροί στο Χαλέπι από βομβαρδισμούς

Συρία: Τουλάχιστον 13 άμαχοι νεκροί στο Χαλέπι από βομβαρδισμούς

Διχασμένο από το 2012 ανάμεσα στις συνοικίες που ελέγχουν οι αντάρτες και εκείνες που ελέγχει το καθεστώς, το Χαλέπι είναι ένα από τα σημαντικότερα διακυβεύματα του πολέμου.

Τουλάχιστον 13 άμαχοι, ανάμεσά τους εννιά παιδιά, σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς τόσο σε συνοικίες του Χαλεπιού που ελέγχουν οι αντάρτες, όσο και σε αυτές που ελέγχει το καθεστώς, καθώς οι μάχες για τον έλεγχο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας κλιμακώνονται, γνωστοποίησε μια ΜΚΟ.

Την 31η Ιουλίου, αντάρτες με την υποστήριξη του τζιχαντιστικού Μετώπου Κατάκτησης της Συρίας (του πρώην Μετώπου Υποστήριξης ή Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, το οποίο ανακοίνωσε ότι διέρρηξε τις σχέσεις του με την αλ Κάιντα) εξαπέλυσαν μια αντεπίθεση με στόχο να σπάσουν την πολιορκία του καθεστώτος στις συνοικίες που ελέγχουν, στον ανατολικό τομέα της μεγαλούπολης της ανατολικής Συρίας.

Σε ένα ηχητικό μήνυμα του που διανεμήθηκε σε τζιχαντιστικούς ιστοτόπους, ο ηγέτης του Μετώπου Κατάκτησης της Συρίας, ο Αμπού Μοχάμαντ αλ Γκολάνι, δήλωσε βέβαιος για τη νίκη.

«Ο θεός θα προσφέρει μια ένδοξη νίκη στους μαχητές μας που θα σπάσουν την πολιορκία του Χαλεπιού», ανέφερε. «Η έκβαση της μάχης θα είναι πολύ πιο σημαντική από την άρση της πολιορκίας. Θα αλλάξει τον συσχετισμό δύναμης και θα προετοιμάσει το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου του πολέμου», πρόσθεσε ο ίδιος.

Όμως μέχρι τώρα η εξέλιξη μοιάζει να είναι εντελώς διαφορετική. Αφού κατάφεραν να ανακαταλάβουν κάποιες περιοχές, οι αντάρτες έχασαν έδαφος, αντιμέτωποι με τον συριακό στρατό, στο πλευρό του οποίου μάχονται Ιρανοί και μέλη της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου και ο οποίος έχει επίσης την υποστήριξη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας.

Συνολικά από την 31η Ιουλίου τουλάχιστον 115 άμαχοι, ανάμεσά τους 35 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στους βομβαρδισμούς των δύο εμπόλεμων πλευρών στο Χαλέπι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σχετικές ειδήσεις