ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Ο αραβικός στρατιωτικός συνασπισμός διαψεύδει ότι ευθύνεται για τον θάνατο δέκα παιδιών

Υεμένη: Ο αραβικός στρατιωτικός συνασπισμός διαψεύδει ότι ευθύνεται για τον θάνατο δέκα παιδιών

Ο αραβικός συνασπισμός του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία αρνήθηκε σήμερα ότι βομβάρδισε ένα σχολείο στη βόρεια Υεμένη, μια επίθεση που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν δέκα παιδιά χθες, λέγοντας ότι στόχος της ήταν ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης που ελέγχεται από τους αντάρτες.

Η ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ανέφερε σήμερα πως αεροπορικές επιδρομές σε ένα σχολείο όπου διδάσκεται το Κοράνι προκάλεσαν δέκα θανάτους και 28 τραυματισμούς παιδιών στη Χεϊντάν, στη βόρεια επαρχία Σάαντα, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών Χούτι.

Αλλά και η Unicef από την πλευρά της έκανε λόγο για βομβαρδισμούς ενός σχολείου που σκότωσαν πολλά παιδιά και κάλεσε τους εμπολέμους να μην στοχεύουν αμάχους.

Ωστόσο ο αραβικός στρατιωτικός συνασπισμός υποστήριξε πως στόχος του ήταν ένα κέντρο εκπαίδευσης όπου οι αντάρτες εκπαιδεύουν, όπως ανέφερε, παιδιά στρατιώτες.

"Χρησιμοποιούν παιδιά ως νεοσύλλεκτους", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο σαουδάραβας στρατηγός Άχμεντ αλ-Ασίρι "διαψεύδοντας πως ένα σχολείο ήταν ο στόχος του συνασπισμού".

"Θα περιμέναμε πως αντί να θρηνούν στα μμε, οι MSF θα λάμβαναν μέτρα για να σταματήσουν τη στρατολόγηση παιδιών για τους πολέμους", δήλωσε ο στρατηγός Ασίρι.

Σύμφωνα με τον ίδιον, από τον βομβαρδισμό σκοτώθηκε ο επικεφαλής του στρατοπέδου, ο Αμπού Γιαχία Αμπού Ραμπάα, και ένας αδιευκρίνιστος αριθμός σιιτών ανταρτών Χούτι.

"Η ερώτησή μας είναι: τι έκαναν τα παιδιά εκεί;" διερωτήθηκε.

Ο στρατηγός Ασίρι κατηγόρησε τους αντάρτες ότι "χρησιμοποιούν παιδιά ως ανιχνευτές, φρουρούς, αγγελιοφόρους και μαχητές".

Οι Χούτι, που κατάγονται από τη βόρεια Υεμένη, εξεγέρθηκαν εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι το 2014. Αφού συμμάχησαν με τον πρώην αρχηγό του κράτους Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος παραιτήθηκε το 2012 έπειτα από λαϊκή εξέγερση, κατέλαβαν μεγάλα τμήματα του εδάφους, μεταξύ των οποίων και την πρωτεύουσα Σαναά.

Τον Μάρτιο του 2015 η γειτονική Σαουδική Αραβία, που κατηγορεί τους Χούτι ότι έχουν δεσμούς με το σιιτικό Ιράν, τέθηκε επικεφαλής ενός αραβικού στρατιωτικού συνασπισμού προκειμένου να αναχαιτίσει την προώθηση των ανταρτών, εξαπολύοντας αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Από τότε περισσότεροι από 6.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο και 30.000 άλλοι έχουν τραυματιστεί, ανάμεσά τους και πολλοί άμαχοι.

Σχετικές ειδήσεις