ΚΟΣΜΟΣ

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί από το χτύπημα του Εγκέλαδου στο Περού (videos)

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί από το χτύπημα του Εγκέλαδου στο Περού (videos)

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το Σιβάι, την πρωτεύουσα της επαρχίας Καϊγιόμα και το εστιακό του βάθος υπολογίζεται σε 8 χιλιόμετρα. Έπειτα από αυτόν σημειώθηκαν πολλοί μετασεισμοί.

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένας Αμερικανός τουρίστας, έχασαν τη ζωή τους και 52 τραυματίστηκαν από σεισμό 5,2 βαθμών που σημειώθηκε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στο νότιο Περού.

Σύμφωνα με το γεωφυσικό ινστιτούτο του Περού, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από το Τσιβάι, την πρωτεύουσα της επαρχίας Καϊγιόμα, ενώ το εστιακό του βάθος υπολογίζεται σε μόνον οκτώ χιλιόμετρα.

Ακολούθησαν, δε, πολλοί μετασεισμοί σήμερα (15/8) την αυγή.

Η Γιαμίλα Οσόριο, κυβερνήτης της περιοχής Αρεκίπα όπου σημειώθηκε ο σεισμός, έκανε λόγο για τέσσερις επιβεβαιωμένους θανάτους, διαψεύδοντας τον προηγούμενο επίσημο απολογισμό τον οποίο ανακοίνωσε και όπου γινόταν λόγος για εννέα νεκρούς.

Η υπηρεσία πολιτικής άμυνας αναγνώρισε τέσσερα από τα θύματα, μεταξύ των οποίων και ένας Αμερικανός τουρίστας ηλικίας 66 ετών που βρισκόταν σε ξενοδοχείο της Γιάνκε το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές από το σεισμό.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της πολιτικής άμυνας, ο σεισμός προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό τουλάχιστον 52 ανθρώπων, κατέστρεψε περίπου πενήντα κατοικίες και απέκλεισε δρόμους, δυσκολεύοντας την πρόσβαση των συνεργείων διάσωσης.

Μία από τις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο ήταν η Γιάνκε.

«Αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο είναι να απομακρύνουμε τους τραυματίες», δήλωσε η δήμαρχος αυτής της αγροτικής κοινότητας Αναστασία Σούικο, η οποία διευκρίνισε ότι στην περιοχή κατοικούν περίπου 1.200 άνθρωποι.

«Άνθρωποι καταπλακώθηκαν από τοίχους, εδώ οι κατασκευές είναι αγροτικές», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι στην κοινότητα, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 3.600 μέτρων, το 60% των κατοικιών έχουν καταρρεύσει, σύμφωνα με την ίδια.

«Θα πρέπει να κηρύξουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή αυτή ώστε διάφορες οργανώσεις να μπορέσουν να παράσχουν βοήθεια», δήλωσε ο πρωθυπουργός Φερνάντο Σαβάλα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας, Μαριάνο Γκονσάλες, δήλωσε πως ελικόπτερα κατευθύνονται στην περιοχή που επλήγη προκειμένου να απομακρύνουν τους τραυματίες. Την ίδια ώρα, η μεταφορά νερού, ειδών διατροφής και ρουχισμού στους πληγέντες γίνεται οδικώς.

«Αυτή τη στιγμή μεταφέρουμε βοήθεια στις περιοχές που επλήγησαν», ανακοίνωσε ο περουβιανός πρόεδρος Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Αισθανθήκαμε έναν πολύ ισχυρό σεισμό που προκάλεσε ζημιές σε όλη την κοιλάδα Κόλκα και προκάλεσε τη διακοπή της επικοινωνίας με τα γειτονικά χωριά και ζητήσαμε να σταλούν μηχανήματα για να μπορέσει να υπάρξει πρόσβαση σε αυτά», δήλωσε στον ραδιοσταθμό RPP ο δήμαρχος της Καϊγιόμα, Ρομούλο Τίντα.

Σχετικές ειδήσεις