ΚΟΣΜΟΣ

Κραυγή αγωνίας από Μπαν Κι Μουν: Πρωτόγνωρη ανθρωπιστική καταστροφή στο Χαλέπι

Κραυγή αγωνίας από Μπαν Κι Μουν: Πρωτόγνωρη ανθρωπιστική καταστροφή στο Χαλέπι

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν προειδοποίησε χθες ότι το Χαλέπι στη Συρία αντιμετωπίζει μια πρωτόγνωρη «ανθρωπιστική καταστροφή» και προέτρεψε τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να έλθουν σύντομα σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην πόλη και αλλού στη χώρα.

Οι μάχες στο Χαλέπι μεταξύ του δυτικού τμήματος, που κρατείται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, και των ανατολικών διαμερισμάτων, που ελέγχεται από τους επαναστάτες, έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες, σπέρνοντας τον θάνατο σε εκατοντάδες ανθρώπους και αναγκάζοντας πολλούς άμαχους να ζήσουν χωρίς ηλεκτρικό, νερό και βασικές ανάγκες.

"Στο Χαλέπι διακινδυνεύουμε να δούμε μια ανθρωπιστική καταστροφή που είναι πρωτόγνωρη στα πέντε χρόνια αιματοχυσίας και βασάνων στη συριακή σύρραξη", είπε ο Μπαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κατά την πιό πρόσφατη μηνιαία έκθεσή του που αναφέρεται στην πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια, την οποία έκθεση είδε το πρακτορείο Reuters.

Το Χαλέπι είναι ένα από τα προπύργια των επαναστατών που θέλουν να διώξουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, του οποίου ο στρατός υποστηρίζεται στο έδαφος από σιίτες μουσουλμάνους μαχητές από γειτονικά κράτη και από αέρος από ρωσικά μαχητικά αεροπλάνα.

"Η μάχη για εδάφη και πόρους διεξάγεται μέσω αδιάκριτων επιθέσεων σε κατοικημένες περιοχές, συμπεριλαμβάνοντας τη χρήση βομβών-βαρελιών, σκοτώνοντας εκατοντάδες άμαχους, μεταξύ των και δεκάδες παιδιών", είπε ο Μπαν στην αναφορά του ΟΗΕ. "Όλες οι πλευρές της σύρραξης έχουν αποτύχει στις υποχρεώσεις τους να προστατέψουν τους αμάχους", τόνισε.

Ο Μπαν επανέλαβε το αίτημα του ΟΗΕ για μια κατάπαυση του πυρός που θα διαρκέσει τουλάχιστον 48 ώρες ώστε να μπορεί να παραδοθεί ανθρωπιστικό υλικό, και πίεσε επίσης τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον να φτάσουν σε συμφωνία κατάπαυσης σύντομα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι συζήτησαν το θέμα κατάπαυσης χθες, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Για πρώτη φορά χθες, η Ρωσία χρησιμοποίησε το Ιράν ως βάση για επιθέσεις αέρος εναντίον σύρων μαχητών. Το υπουργείο είπε ότι είναι ιδιαίτερα προσεκτικό να αποφύγει τον θάνατο αμάχων στις επιθέσεις του.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι εντατικές επιθέσεις αέρος χθες στόχευσαν πολλά σημεία μέσα και γύρω από το Χαλέπι και αλλού στη Συρία, σκοτώνοντας δεκάδες.

Οι ΗΠΑ στοχεύουν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία με επιθέσεις αέρος τα τελευταία δύο χρόνια.

Σχετικές ειδήσεις