ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανική… πόρτα στην Τουρκία για το άνοιγμα των νέων ενταξιακών Κεφαλαίων

Γερμανική… πόρτα στην Τουρκία για το άνοιγμα των νέων ενταξιακών Κεφαλαίων

Τι ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί αδιανόητο να ανοίξουν νέα Κεφάλαια ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάτι τέτοιο απαιτεί άλλωστε ομοφωνία», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, κληθείς να σχολιάσει τοποθετήσεις Αυστριακών αξιωματούχων υπέρ της διακοπής της ενταξιακής διαδικασίας, αλλά και της συμφωνίας για το προσφυγικό.

Σε ό,τι αφορά ωστόσο την κοινή δράση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας στο προσφυγικό ζήτημα, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί, ο κ. Ζάιμπερτ έκανε λόγο για «κοινά συμφέροντα», καθώς, όπως είπε, «οι δύο πλευρές θέλουν να δώσουν τέλος στην παρανομία και στην εγκληματικότητα των διακινητών στο Αιγαίο, και με αυτό στους πολλούς θανάτους που θρηνήσαμε κατά το παρελθόν».

Σημείωσε δε ότι από τη στιγμή που ετέθη σε ισχύ η συμφωνία «αυτό το έχουμε σε μεγάλο βαθμό κατορθώσει», ενώ τόνισε ότι η Τουρκία, «ως η χώρα η οποία έχει υποδεχτεί με διαφορά τον μεγαλύτερο αριθμό Σύρων προσφύγων, έχει δικαιολογημένο συμφέρον να μοιραστεί με την Ευρώπη αυτά τα βάρη στην υποδοχή και στην φροντίδα των προσφύγων» και υπενθύμισε ότι η ΕΕ διαθέτει δισεκατομμύρια ευρώ για τη βοήθεια στην Τουρκία.

«Όλα αυτά με οδηγούν στο σημείο το οποίο έχουμε θέσει επανειλημμένα: ούτε η Γερμανία ούτε η Ευρώπη έχουν λόγο να θέσουν υπό αμφισβήτηση αυτή τη λογική συμφωνία», ανέφερε ο κ. Ζάιμπερτ.

Σχετικές ειδήσεις