ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Η μπούρκα εμποδίζει την ενσωμάτωση των μουσουλμάνων στην κοινωνία

Μέρκελ: Η μπούρκα εμποδίζει την ενσωμάτωση των μουσουλμάνων στην κοινωνία

Εναντίον μιας γενικευμένης απαγόρευσης της μπούρκας στη Γερμανία τάχθηκε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η χρήση του χαρακτηριστικού ενδύματος των γυναικών μουσουλμάνων εμποδίζει την ενσωμάτωσή τους στη γερμανική κοινωνία – Τι είπε για Τουρκία και Brexit

Σε συνέντευξή της στο δίκτυο RedaktionsNetzwerk Deutschland, η Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι στηρίζει απόλυτα τη θέση που έχει εκφράσει ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ εναντίον της απαγόρευσης της μπούρκας.

Τόνισε ωστόσο ότι «μια πλήρως καλυμμένη γυναίκα έχει λίγες πιθανότητες να ενσωματωθεί στην Γερμανία».

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό του κόμματός της κλιμακώνεται η αντιπαράθεση σε σχέση με το ζήτημα, καθώς πολλά κορυφαία στελέχη εκφράζουν διαμετρικά αντίθετη άποψη από αυτή της κυβέρνησης.

«Το απορρίπτουμε. Δεν ταιριάζει στη χώρα μας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Πέτερ Τάουμπερ, ενώ ανάλογες απόψεις εκφράζουν οι χριστιανοδημοκράτες υπουργοί Εσωτερικών των κρατιδίων που συναντώνται σήμερα με τον κ. Ντε Μεζιέρ.

«Είμαστε αντίθετοι στην χρήση της μπούρκας στη Γερμανία – δεν έχει θέση στη χώρα μας και δεν συνάδει με την αντίληψή μας περί του ρόλου της γυναίκας», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών πριν από τη συνάντηση, επαναλαμβάνοντας ότι το να αποκαλύπτει κανείς το πρόσωπό του και να μπορεί να κοιτάξει τους άλλους ανθρώπους στα μάτια αποτελεί κομβικό σημείο διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής.

Διευκρίνισε ακόμα ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν μπούρκα και προσέρχονται σε γερμανικές δημόσιες υπηρεσίες π.χ. για να τελέσουν το γάμο τους, πρέπει να δείξουν το πρόσωπό τους. Τόσο όμως ο κ. Ντε Μεζιέρ, όσο και η ίδια η κυρία Μέρκελ παραδέχονται ότι μια γενικευμένη απαγόρευση θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να επιβληθεί, καθώς αποτελεί «περίπλοκο πολιτικό και νομικό θέμα».

Μιλώντας απόψε ενώπιον συνταγματολόγων, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε τις επιφυλάξεις του σε ό,τι αφορά στην συνταγματικότητα του μέτρου, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπορούν τα κρατίδια να αποφασίζουν τα ίδια για τον δρόμο που θα ακολουθήσουν. Επισήμανε πάντως ότι η αντίστοιχη γενική απαγόρευση που επεβλήθη στην Γαλλία το 2010 δεν έχει ως τώρα οδηγήσει σε περιορισμό του αριθμού των γυναικών που καλύπτονται πλήρως.

Επικριτική ακόμα και σε ό,τι αφορά την συζήτηση που διεξάγεται στην CDU εμφανίστηκε, τέλος, η σοσιαλδημοκράτης (SPD) υπουργός Εργασίας Αντρέα Νάλες, η οποία έκανε λόγο για «δείγμα αυξανόμενα ξενοφοβικής» συζήτησης στη χώρα.

«Γερμανία και Τουρκία έχουν ειδική σχέση

Παράλληλα, «ειδική σχέση» μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας «βλέπει» η Καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ, λόγω κυρίως της παρουσίας περισσότερων από τριών εκατομμυρίων πολιτών με τουρκικές ρίζες στη χώρα, εκφράζοντας μάλιστα την πεποίθηση ότι «αυτό θα παραμείνει έτσι».

Αφού επαίνεσε δε την Τουρκία για τη συμβολή της στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, η Μέρκελ παραδέχτηκε ότι υπάρχουν απογοητευτικά παραδείγματα ανεπιτυχούς ενσωμάτωσης, τονίζοντας ότι θα ήταν εντελώς λάθος να εξαχθούν από αυτό συμπεράσματα για όλους τους τουρκικής καταγωγής πολίτες που ζουν στην Γερμανία.

Σε ό,τι αφορά στην Τουρκία, η Καγκελάριος αναφέρει ότι μια καλή σχέση είναι προτιμότερη από μια τεταμένη και εξηγεί ότι σε αυτό το πνεύμα διεξάγει και η ίδια τις συνομιλίες της με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

«Η απόπειρα πραξικοπήματος με πολλά θύματα αποτελεί για την Τουρκία ένα άσχημο σημείο καμπής. Η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, είναι ένας σημαντικός εταίρος. Είναι δε σημαντική και για την επίλυση συγκεκριμένων διενέξεων. Σκέφτομαι ειδικά το δράμα που εκτυλίσσεται στην Συρία. Η Τουρκία έχει υποδεχτεί τρία εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες. Αυτό είναι μεγάλο επίτευγμα. Είναι έτσι η χώρα με την μεγαλύτερη συμβολή στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής καταστροφής στην Συρία», δηλώνει η Μέρκελ.

«Αμετάκλητη η απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την ΕΕ»

«Αμετάκλητη» χαρακτήρισε, τέλος, η καγκελάριος της Γερμανίας την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, προτρέποντας τη Βρετανία να διαπραγματευτεί μια συμφωνία η οποία θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

«Η όλη διαδικασία της εξόδου είναι ακόμη μπροστά μας», δήλωσε η Μέρκελ σε άλλη της συνέντευξη στην τηλεόραση του κόμματός της (CDU.tv), προσθέτοντας ότι «τώρα πρέπει να διαπραγματευτούμε στη βάση των συμφερόντων μας – και διαπραγμάτευση σημαίνει κυρίως ενίσχυση των κοινών σχεδίων».

Η καγκελάριος παραδέχθηκε μεταξύ άλλων ότι η έξοδος της Βρετανίας αποτελεί δοκιμασία για την ΕΕ, τόνισε ωστόσο ότι η Ένωση προσφέρει στα μέλη της μια ισχυρή φωνή στον κόσμο την οποία δεν θα μπορούσε να έχει κανένα κράτος μόνο του.

Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή το Brexit και τις συνέπειές του, ο υπουργός Οικονομικών της Έσσης Τόμας Σέφερ έχει ξεκινήσει «καμπάνια» προκειμένου να πείσει ξένες τράπεζες να μεταφέρουν την έδρα τους από το Λονδίνο στη Φραγκφούρτη.

«Ακούμε πολύ προσεκτικά τις ερωτήσεις του οικονομικού τομέα μετά την ψήφο για το Brexit», δήλωσε ο κ. Σέφερ, τονίζοντας ότι το οικονομικό κέντρο της Φραγκφούρτης έχει πολλά να προσφέρει, αλλά αποφεύγοντας ωστόσο να προτείνει την προοπτική ειδικών συμφωνιών, π.χ. για μείωση φόρων.

Οι υποδομές της πόλης και το γεγονός ότι φιλοξενεί την έδρα της ΕΚΤ εκτιμά ότι είναι ικανοί λόγοι προκειμένου ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα να μεταφέρει την έδρα του εκεί…

Σχετικές ειδήσεις