ΚΟΣΜΟΣ

ΕΝΦΙΑ και στον... ήλιο: Σοκ στους ιδιοκτήτες ακινήτων μετά τις καλοκαιρινές διακοπές

ΕΝΦΙΑ και στον... ήλιο: Σοκ στους ιδιοκτήτες ακινήτων μετά τις καλοκαιρινές διακοπές

«Καπέλο» έως και 20% στον ΕΝΦΙΑ καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ευήλιων ακινήτων, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση μειοψηφίας της Πορτογαλίας, σε μια προσπάθεια να εξισορροπήσει τις απώλειες των εσόδων από την πτώση του κατασκευαστικού κλάδου.

Η επιστροφή των Πορτογάλων από τις καλοκαιρινές διακοπές έκρυβε δυσάρεστες εκπλήξεις για αυτούς οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες ιδιαιτέρως ευήλιων ακινήτων και ακινήτων που βρίσκονται σε καλές περιοχές.

Η κυβέρνηση επικαλείται την απόδοση φορολογικής δικαιοσύνης, καθώς η ακριβής τοποθεσία του ακινήτου έπαιζε ελάσσονα ρόλο στο ύψος του φόρου μέχρι πρότινος. Συχνά μάλιστα, καλές και λιγότερο καλές συνοικίες πλήρωναν τους ίδιους φόρους, αναφέρει η Deutsche Welle σε σχετικό δημοσίευμα.

Η νέα νομοθεσία όμως φέρνει και πολλά παράδοξα: διαμερίσματα που βρίσκονται στο ισόγειο μπορεί να φορολογούνται με πολύ χαμηλότερο συντελεστή από άλλα που βρίσκονται στην ίδια πολυκατοικία, αλλά στον δεύτερο ή τρίτο όροφο. Επίσης εάν το διαμέρισμα έχει θέα σε ένα νεκροταφείο, αυτό μπορεί να συνεπάγεται ορισμένα φορολογικά πλεονεκτήματα. Εάν όμως πίσω από το νεκροταφείο ξεπροβάλλει η θάλασσα, ο φόρος αναπροσαρμόζεται και είναι φυσικά υψηλότερος.

Σχετικές ειδήσεις