ΚΟΣΜΟΣ

Κούβα: Τέλος στα βασανιστήρια των αντιφρονούντων ζητά με απεργία πείνας βραβευμένος ακτιβιστής (Vid)

Κούβα: Τέλος στα βασανιστήρια των αντιφρονούντων ζητά με απεργία πείνας βραβευμένος ακτιβιστής (Vid)

Ο αντιφρονούντας Γκιγιέρμο Φαρίνιας συνεχίζει για δεύτερο μήνα την απεργία πείνας που πραγματοποιεί με αίτημα να σταματήσουν οι ξυλοδαρμοί και τα βασανιστήρια που υφίστανται οι αντιφρονούντες στην Κούβα και δηλώνει έτοιμος να φτάσει ως το τέλος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

Ο 54χρονος, ο οποίος τιμήθηκε το 2010 με το Βραβείο Ζαχάροφ για την ελευθερία της έκφρασης που απονέμεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σταμάτησε να λαμβάνει τροφή και υγρά στις 20 Ιουλίου για να εισακουσθεί το αίτημά του από την κυβέρνηση του Ραούλ Κάστρο να τερματιστούν «οι ξυλοδαρμοί και τα βασανιστήρια» κατά των αντιφρονούντων.

«Δηλώνει έτοιμος να φτάσει ως το τέλος», δήλωσε χθες στο AFP ο εκπρόσωπός του Χόρχε Λουίς Αρτίλες από την Σάντα Κλάρα, διευκρινίζοντας ότι «κανένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν έχει έρθει εδώ και δεν έχουμε λάβει ούτε ένα μήνυμα».

Από το 2005 ο Φαρίνιας έχει κάνει σχεδόν 30 απεργίες πείνας. Η πιο πρόσφατη ήταν αυτή του 2010, όταν δεν είχε δεχθεί τροφή για 100 ημέρες.

Από τις 20 Ιουλίου που ξεκίνησε τώρα τη διαμαρτυρία του, ο Φαρίνιας έχει ήδη νοσηλευτεί τρεις φορές αφού έχασε τις αισθήσεις του. Στο νοσοκομείο του χορηγήθηκε τροφή και ενυδατώθηκε ενδοφλεβίως.

Κάθε πρωί τον επισκέπτεται μια ιατρική ομάδα. «Έχει υπνηλία, πονοκεφάλους, πόνους στις αρθρώσεις, στην πλάτη, είναι πολύ αδύναμος, πολύ κουρασμένος», σημείωσε ο Αρτίλες.

Σε επιστολή που απηύθυνε τον Ιούλιο στον Ραούλ Κάστρο, ο Φαρίνιας εξηγούσε ότι θα κάνει αυτήν την απεργία πείνας έως ότου ο Κουβανός πρόεδρος δεσμευτεί ότι οι αντιπολιτευόμενοι δεν θα «βασανίζονται και δεν θα ξυλοκοπούνται» πια και «δεν θα τους απειλούν ότι θα τους σκοτώσουν», όπως είχε δηλώσει στο AFP.

Η κουβανική κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι στην Κούβα, δεν έχει αντιδράσει στις δηλώσεις αυτές, τις οποίες έχει αγνοήσει και ο κουβανικός Τύπος, ο οποίος ελέγχεται από το κράτος.

Σχετικές ειδήσεις