ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρός μετά από... θρίλερ ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν

Νεκρός μετά από... θρίλερ ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν

Πλήρης σύγχυση επικράτησε για την κατάσταση της υγείας του προέδρου του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ, μετά τη διάψευση, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, ότι απεβίωσε λόγω του αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου που είχε υποστεί την περασμένη εβδομάδα, πριν τελικά ανακοινωθεί επίσημα ο θάνατός του!

Η κυβέρνηση της χώρας έχει ανακοινώσει μόνο ότι η κατάσταση του 78χρονου Καρίμοφ είναι "κρίσιμη". Το ρωσικό πρακτορείο Interfax ωστόσο έσπευσε να μεταδώσει την είδηση του θανάτου του, επικαλούμενο μια "κυβερνητική ανακοίνωση".

Το τηλεγράφημα του πρακτορείου αποσύρθηκε σχεδόν αμέσως και αποδόθηκε σε "τεχνικό λάθος", όμως είχε ήδη κάνει τον γύρο του κόσμου: ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, στενής συμμάχου του Ουζμπεκιστάν, ανακοίνωσε ότι ο Καρίμοφ είναι νεκρός, ενώ λίγο αργότερα ο πρόεδρος της Γεωργίας, Γκεόργκι Μαργκβελασβίλι, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του "στην οικογένεια του προέδρου και στον ουζμπέκικο λαό".

Ο θάνατος του Καρίμοφ δεν επιβεβαιώθηκε από καμία επίσημη πηγή στη χώρα του. Η κυβέρνηση εξάλλου σπανίως αναφέρεται στην υγεία του ηγέτη που κυβερνά αδιάκοπα την πολυπληθέστερη χώρα της κεντρικής Ασίας από τη σοβιετική εποχή μέχρι και σήμερα.

"Αγαπητοί συμπατριώτες, με βαριά καρδιά σας ενημερώνουμε ότι η κατάσταση της υγείας του προέδρου μας έχει επιδεινωθεί και ότι, σύμφωνα με τους γιατρούς, βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση" ήταν η ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην πρώτη σελίδα των επίσημων εφημερίδων και διαβάστηκε από έναν παρουσιαστή στη δημόσια τηλεόραση.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης ο αντιπολιτευόμενος ιστότοπος Fergana.ru έκανε λόγο για "εντατικές προετοιμασίες" στη Σαμαρκάνδη, τη γενέτειρα του Καρίμοφ, ενόψει της κηδείας του. Υπήρχε μάλιστα η πληροφορία ότι δόθηκε εντολή στους δημοσίους υπαλλήλους να καθαρίσουν κατεπειγόντως τους δρόμους της πόλης.

Ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας αεροπορικής ασφάλειας του Ουζμπεκιστάν επιβεβαίωσε στο ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti ότι το αεροδρόμιο της Σαμαρκάνδης θα παραμείνει κλειστό αύριο Σάββατο.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο πρόεδρος του Τατζικιστάν, Εμομαλί Ραχμόν, θα μεταβεί αύριο στο Ουζμπεκιστάν. Τα μέσα ενημέρωσης του γειτονικού Καζακστάν έκαναν επίσης λόγο για επικείμενο ταξίδι του Καζάκου πρωθυπουργού Καρίμ Μαξίμοφ στην Τασκένδη.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, περιορίστηκε να δηλώσει ότι η Μόσχα δεν έχει λάβει καμία πληροφορία για την κατάσταση της υγείας του Καρίμοφ.

Τελικά, το απόγευμα της Παρασκευής (2/9) η κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Ισλάμ Καρίμοφ πέθανε, ενώ η κηδεία του θα γίνει αύριο, 3 Σεπτεμβρίου, στη γενέτειρά του, Σαμαρκάνδη.

Ποιος ήταν ο Ισλάμ Καρίμοφ

Ο Ισλάμ Καρίμοφ, ο ηγέτης του Ουζμπεκιστάν επί ένα τέταρτο του αιώνα, απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 78 ετών, έπειτα από αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη την περασμένη εβδομάδα.

Ο Καρίμοφ, άλλοτε απαράτσικ του Σοβιετικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ήταν ο ηγέτης της πολυπληθέστερης χώρας της Κεντρικής Ασίας από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, μετά τη διάλυση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Ισλάμ Αμπντουγκανίεβιτς Καρίμοφ γεννήθηκε το 1938 στη Σαμαρκάνδη. Μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο, ενώ σπούδασε μηχανολογία στο Πολυτεχνείο Κεντρικής Ασίας και οικονομικά στο Ινστιτούτο Εθνικής Οικονομίας της Τασκένδης.

Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως εργοδηγός στη βιομηχανία αγροτικών μηχανημάτων της Τασκένδης και κατόπιν εργάστηκε ως μηχανικός και διευθυντικό στέλεχος του τμήματος σχεδιασμού της αεροναυπηγικής βιομηχανίας της Τασκένδης, η οποία υπήρξε ο κύριος κατασκευαστής μεταγωγικών αεροσκαφών της πρώην ΕΣΣΔ.

Το 1964 εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης (ΚΚΣΕ) στο οποίο παρέμεινε ως μέλος μέχρι το 1991. Μεταξύ 1983-86 ήταν υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ουζμπεκιστάν, ενώ το 1989 ανέλαβε πρώτος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ του Ουζμπεκιστάν.

Στις 24 Μαρτίου 1990 εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας από το Ανώτατο Σοβιέτ του Ουζμπεκιστάν, ενώ στις πρώτες πανεθνικές προεδρικές εκλογές, τον επόμενο χρόνο, συγκέντρωσε ποσοστό μεγαλύτερο του 86%.

Το 1995 η θητεία του ανανεώθηκε με δημοψήφισμα μέχρι το 2000. Στις 16 Φεβρουαρίου 1999 γλίτωσε από βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Τασκένδης, από την οποία σκοτώθηκαν 15 και τραυματίστηκαν 150 άνθρωποι.

Στις προεδρικές εκλογές του 2000, του 2007 και του 2014 εξελέγη πρόεδρος με ποσοστά άνω του 88%. Να σημειωθεί ωστόσο ότι μέχρι σήμερα οι Δυτικοί παρατηρητές δεν έχουν χαρακτηρίσει "ελεύθερη και δίκαιη" καμία εκλογική διαδικασία στο Ουζμπεκιστάν. Στις τελευταίες προεδρικές εκλογές δεν είχε επιτραπεί η συμμετοχή ανεξάρτητων υποψηφίων. Οι άλλοι τρεις υποψήφιοι προέρχονταν από κόμματα πιστά στον ίδιο τον πρόεδρο.

Οι σχέσεις της κυβέρνησης του Καρίμοφ με τη Δύση είχαν επιδεινωθεί ραγδαία μετά την αιματηρή καταστολή μιας εξέγερσης στην ανατολική πόλη Αντιτζάν το 2005, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους εκατοντάδες διαδηλωτές.

Όμως οι σχέσεις του Ουζμπεκιστάν με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση αναθερμάνθηκαν όταν η χώρα έγινε σημαντική δίοδος για τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στο γειτονικό Αφγανιστάν. Το ΝΑΤΟ μάλιστα ίδρυσε ένα γραφείο για την Κεντρική Ασία στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, την Τασκένδη.

Ο Καρίμοφ ήταν παντρεμένος με την Τατιάνα Ακμπάροβνα και είχε αποκτήσει δύο κόρες.

Σχετικές ειδήσεις