ΚΟΣΜΟΣ

Γιούνκερ: «Η ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν απειλείται από το Brexit»

Γιούνκερ: «Η ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν απειλείται από το Brexit»

Η ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν απειλείται από την απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την ευρωπαϊκή οικογένεια, δήλωσε σήμερα (14/9) ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ετήσια ομιλία του για την κατάσταση της Ενωσης.

«Σεβόμαστε την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ παρότι αυτό μας θλίβει, αλλά η ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν απειλείται από το Brexit», τόνισε ο Γιούνκερ μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«Θα ήμασταν ευτυχείς το αίτημα για την έξοδο της Ηνωμένου Βασιλείου να κατατεθεί γρήγορα ώστε να τεθεί τέρμα στις φήμες και τις αβεβαιότητες», τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τάχθηκε υπέρ μιας «φιλικής σχέσης» στο μέλλον με το Λονδίνο αλλά στο πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο «η εσωτερική αγορά και η ελεύθερη κυκλοφορία δεν μπορούν να είναι α λα καρτ».

«Υπάρχουν δομές, ρωγμές, διασπάσεις που εκφράζονται μερικές φορές και αυτό φτιάχνει το έδαφος για τον λαϊκισμό», τόνισε ο Γιούνκερ στην ομιλία του. «Αλλά ο λαϊκισμός δεν διευθετεί τα προβλήματα, αντίθετα ο λαϊκισμός φέρνει προβλήματα, ας είμαστε βέβαιοι γι αυτό», υπογράμμισε και καταχειροκροτήθηκε από τους ευρωβουλευτές.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής τάχθηκε επίσης υπέρ μιας πιο κοινωνικής Ευρώπης, κατά του «κοινωνικού ντάμπινγκ» και δεσμεύτηκε να συνεχίσει την καταπολέμηση της ανεργίας.

Παρότι δηλώνει ότι «δεν είναι ένας φανατικός των ελευθέρων συναλλαγών», ο Γιούνκερ τόνισε ότι «πρέπει να συνεχιστεί η σύναψη εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες, οι οποίες «μας φέρουν περισσότερες θέσεις εργασίας», επισήμανε σε μια χρονική στιγμή που η διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας ελευθέρων συναλλαγών με τις ΗΠΑ έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Σχετικές ειδήσεις