ΚΟΣΜΟΣ

Ομάδα χάκερ προσπαθεί να «ρίξει» ολόκληρο το Διαδίκτυο

Ομάδα χάκερ προσπαθεί να «ρίξει» ολόκληρο το Διαδίκτυο

Μια ομάδα άγνωστων χάκερ έχει ξεκινήσει «εκστρατεία» με σκοπό να βρει τρόπο προκειμένου να «ρίξει» το Διαδίκτυο, προειδοποιεί ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας Μπρους Σνάιερ.

Σε ανάρτησή του στο Ίντερνετ αναφέρει, ότι έχουν καταγραφεί τον τελευταίο χρόνο, «ακριβείς και στοχευμένες» επιθέσεις σε σημαντικές διαδικτυακές εταιρείες, ενώ εξέφρασε τη γνώμη, ότι πιθανόν, η Κίνα ή η Ρωσία να βρίσκονται πίσω από αυτές.

Οι χάκερς χρησιμοποιούν τις γνωστές πλέον DDoS επιθέσεις (Distributed Denial of Service) με σκοπό να εξετάσουν τις άμυνες των ιστοσελίδων, αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό δίκτυο BBC επικαλούμενο τα όσα γράφει στην ανάρτησή του ο Σνάιερ.

Αυτού του είδους οι επιθέσεις έχουν συνήθως σκοπό να θέσουν εκτός λειτουργίας μια ιστοσελίδα, κατακλύζοντάς την με δεδομένα.

Χρησιμοποιούνται επίσης, συχνά από εκβιαστές, οι οποίοι απειλούν πως θα «ρίξουν» ένα website με επίθεση DDoS, εκτός κι αν οι ιδιοκτήτες των ιστοσελίδων καταβάλουν ένα ποσό, κάτι δηλαδή σαν λύτρα.

Ωστόσο, ο Σνάιερ δήλωσε ότι οι επιθέσεις που καταγράφηκαν εναντίον σημαντικών διαδικτυακών εταιρειών είχαν διαφορετικό χαρακτήρα. Κατ' αρχήν είναι, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, «πολύ μεγαλύτερες» και είχαν πιο εκτεταμένη διάρκεια σε σχέση με παρόμοιες επιθέσεις. Ήταν επίσης περισσότερο πολύπλοκες επειδή ο όγκος των δεδομένων που διοχετευόταν στα «θύματα» εμφανιζόταν με αργό ρυθμό.

Οι επιτιθέμενοι προσπαθούσαν να κατανοήσουν τι στοιχεία έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώσουν οι εταιρείες ψηφιακής άμυνας, χρησιμοποιώντας πολλών διαφορετικών τύπων επιθέσεις DDoS.

Ο Σνάιερ τέλος προειδοποιεί, ότι νέες DDos επιθέσεις έχουν γίνει «πιο συχνές, πιο επίμονες και σαφώς πιο περίπλοκες».

Σχετικές ειδήσεις