ΚΟΣΜΟΣ

Δεύτερο εκλογικό χαστούκι για τη Μέρκελ

Δεύτερο εκλογικό χαστούκι για τη Μέρκελ

Αλλά και ανησυχητική άνοδος του ξενοφοβικού AfD στις περιφερειακές εκλογές του Βερολίνου.

Μεγαλώνουν τα πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Άνγκελα Μέρκελ στο εσωτερικό της χώρας της, καθώς τα πρώτα exit polls από τις περιφερειακές εκλογές του Βερολίνου δείχνουν το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) να καταγράφει τα χαμηλότερα ποσοστά μετά την ενοποίηση της Γερμανίας. Αναλυτές αποδίδουν την πτώση αυτή στην ανησυχία για τη μεταναστευτική πολιτική της καγεκλαρίου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα πρώτα αποτελέσματα τo SPD συγκεντρώνει ποσοστό 23%, ενώ το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) της Μέρκελ κρατά τη δεύτερη θέση με ποσοστό 18%. Ακολουθεί η αριστερά (Die Linke) με ποσοστό 16,5% και το ξενοφοβικό AfD με 11,5%.

Πρόκειται για τη δεύτερη απανωτή εκλογική ήττα για το συντηρητικό κόμμα της Γερμανίδας καγκελαρίου, αφού είχε προηγηθεί η πανωλεθρία στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, όπου το CDU βρέθηκε στην τρίτη θέση.

Πάντως αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι η σαφής άνοδο τους λαϊκιστικού AfD, άνοδος που επίσης πιστώνεται στην ανησυχία των Γερμανών πολιτών για το μεταναστευτικό ζήτημα.

Σχετικές ειδήσεις