ΚΟΣΜΟΣ

Λ.Δ. Κονγκό: 17 νεκροί σε συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στην Κινσάσα

Λ.Δ. Κονγκό: 17 νεκροί σε συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στην Κινσάσα

Στους 17 ανέρχονται οι νεκροί από τις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν τη Δευτέρα (19/9) στην πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, Κινσάσα, πριν από μια προγραμματισμένη διαδήλωση της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τον προσωρινό απολογισμό που ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Εβαρίστ Μποσάμπ, ο οποίος χαρακτήρισε τα γεγονότα "στασιαστικό κίνημα".

"Το μεσημέρι, ο θλιβερός και οδυνηρός προσωρινός απολογισμός αυτών των πράξεων βαρβαρότητας και ακραίας κτηνωδίας" ήταν "17 νεκροί, εκ των οποίων τρεις αστυνομικοί και 14 πολίτες μεταξύ των πλιατσικολόγων", είπε ο Μποσάμπ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Ο ένας από τους αστυνομικούς "κάηκε ζωντανός", πρόσθεσε.

Αυτές είναι οι χειρότερες ταραχές που έχουν σημειωθεί στην Κινσάσα από τον Ιανουάριο του 2015, όταν είχαν σκοτωθεί πολλές δεκάδες άνθρωποι.

"Η πόλη της Κινσάσας αντιμετώπισε ένα στασιαστικό κίνημα το οποίο απέτυχε", τόνισε ο υπουργός κατηγορώντας τους διαδηλωτές ότι "επέλεξαν σκόπιμα" να μην ακολουθήσουν την πορεία που είχε προκαθοριστεί σε συνεργασία με τις αρχές.

Τα κυριότερα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν καλέσει τους υποστηρικτές τους να διαδηλώσουν σήμερα σε όλο το Κονγκό για να "προειδοποιήσουν" τον πρόεδρο Ζοζέφ Καμπιλά, τρεις μήνες πριν λήξει η θητεία του, στις 20 Δεκεμβρίου και να απαιτήσουν την προκήρυξη προεδρικών εκλογών πριν από την ημερομηνία αυτή.

Στην Κινσάσα η διαδήλωση επρόκειτο να ξεκινήσει στη το μεσημέρι (15:00 ώρα Ελλάδας), όμως από το πρωί σημειώνονταν συγκρούσεις μεταξύ νεαρών διαδηλωτών, οπλισμένων με πέτρες, και αστυνομικών.

Οι αρχές έκαναν λόγο για λεηλασίες και για εμπρησμούς σε γραφεία του κυβερνώνοντος κόμματος. Σύμφωνα με πηγές ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας, σημειώθηκαν ορισμένες λεηλασίες στα νότια προάστια της πρωτεύουσας, με στόχο υποκαταστήματα τραπεζών ή καταστήματα που ανήκουν στην κινεζική κοινότητα της πόλης.

Σχετικές ειδήσεις