ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα: Απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει στη Συρία

Ομπάμα: Απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει στη Συρία

Στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε σήμερα, στην τελευταία ομιλία του ως αρχηγός κράτους στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, για την ισχυροποίηση ενός «επιθετικού εθνικισμού και ενός χυδαίου λαϊκισμού» σε όλον τον κόσμο.

«Δεν μπορούμε να αγνοούμε αυτές τις απόψεις. Αντικατοπτρίζουν τη δυσαρέσκεια πάρα πολλών συμπολιτών μας», τόνισε.

Ωστόσο, συμπλήρωσε, ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός «δεν μπορούν να προσφέρουν ασφάλεια και ευημερία μακροπρόθεσμα».
Σχολιάζοντας την πολιτική της Μόσχας, υποστήριξε ότι η Ρωσία προσπαθεί να ανακτήσει τη «χαμένη δόξα» της δια της ισχύος. Προειδοποίησε μάλιστα τη Μόσχα ότι αν συνεχίσει να παρεμβαίνει στις υποθέσεις των γειτονικών χωρών, τα σύνορά της θα καταστούν λιγότερο ασφαλή.

Για την πόλεμο στη Συρία, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε έκκληση να συνεχιστεί «το δύσκολο έργο της διπλωματίας» προκειμένου να βρεθεί μια λύση στην κρίση. Τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια «στρατιωτική» λύση, είπε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να μπει ένα τέλος στη βία και να παρασχεθεί βοήθεια σε όσους την έχουν ανάγκη.

Αναφερόμενος στους πρόσφυγες, είπε ότι πολλές χώρες, ιδίως οι πλούσιες, μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα για να τους προσφέρουν βοήθεια.

Στο θέμα του Μεσανατολικού, ο πρόεδρος Ομπάμα είπε ότι και οι δύο πλευρές θα επωφελούνταν αν το Ισραήλ αντιλαμβανόταν ότι δεν μπορεί να κατέχει μόνιμα και να αποικίζει παλαιστινιακά εδάφη και αν οι Παλαιστίνιοι αναγνώριζαν τη νομιμότητα του Ισραήλ και απέρριπταν τη βία.

Αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή, ο Ομπάμα υπογράμμισε ότι «επείγει» να τεθεί σε εφαρμογή σύντομα η συμφωνία που επιτεύχθηκε πέρσι στη σύνοδο του Παρισιού για το κλίμα.

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως η κατάσταση στην Συρία είναι απαράδεκτη και πως η διεθνής κοινότητα δεν είναι τόσο ενωμένη όσο θα έπρεπε για να προσπαθήσει να σταματήσει τον πόλεμο που μαίνεται για παραπάνω από πέντε χρόνια στην χώρα.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό που συμβαίνει στην Συρία...είναι απαράδεκτο», τόνισε ο Ομπάμα κατά την σύνοδο με θέμα τους πρόσφυγες που πραγματοποιείται στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Δεν είμαστε τόσο ενωμένοι τόσο θα έπρεπε να είμαστε για να ασκήσουμε πιέσεις ώστε να δώσουμε ένα τέλος σε αυτό», πρόσθεσε.

Σχετικές ειδήσεις