ΚΟΣΜΟΣ

Μαυροβούνιος παραδέχθηκε ότι μετέφερε όπλα στο Παρίσι πριν τις επιθέσεις του Νοεμβρίου

Μαυροβούνιος παραδέχθηκε ότι μετέφερε όπλα στο Παρίσι πριν τις επιθέσεις του Νοεμβρίου

Ένας Μαυροβούνιος ο οποίος συνελήφθη στη Γερμανία με το αυτοκίνητό του γεμάτο όπλα, μία εβδομάδα πριν από τις ισλαμιστικές επιθέσεις στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο, ομολόγησε σήμερα κατά την έναρξη της δίκης του ότι έδρασε ως λαθρέμπορος όπλων, αλλά αρνήθηκε ότι γνώριζε για ποιον σκοπό προορίζονταν τα όπλα αυτά.

Τον άνδρα, που είναι λίγο πάνω από 50 ετών και κατονομάστηκε από τους εισαγγελείς ως Βλάτκο Β., σταμάτησε η αστυνομία στις 5 Νοεμβρίου στον αυτοκινητόδρομο από το Σάλτσμπουργκ στο Μόναχο. Το σύστημα πλοήγησής του έδειξε ότι είχε έρθει από το Μαυροβούνιο μέσω Κροατίας και Σλοβενίας και είχε προορισμό μια διεύθυνση στο Παρίσι.

Η αστυνομία βρήκε ένα οπλοστάσιο κρυμμένο στο Φολγκσβάγκεν Γκολφ του: οκτώ Καλάσνικοφ, πιστόλια, χειροβομβίδες, εκρηκτικά και πυροκροτητές.

Ο Βλάτκο Β. κατηγορείται ότι μετέφερε τα όπλα στο Παρίσι προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για μια σοβαρή, αλλά απροσδιόριστη βίαιη ενέργεια.

Στις 13 Νοεμβρίου ισλαμιστές μαχητές σκότωσαν 130 ανθρώπους στη γαλλική πρωτεύουσα σε μια σειρά συντονισμένων επιθέσεων με όπλα και βόμβες. Τουλάχιστον κάποια από τα όπλα που χρησιμοποίησαν προέρχονταν από τους πολέμους που ακολούθησαν τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και έφθασαν πιθανόν από τα Βαλκάνια μέσα από τους καθιερωμένους δρόμους του λαθρεμπορίου.

Η Άντρεα Τιτζ, εκπρόσωπος του δικαστηρίου του Μονάχου, δήλωσε πως ο συνήγορος του κατηγορουμένου είχε πει στο δικαστήριο πως ο πελάτης του γνώριζε ότι διακινούσε λαθραία όπλα, αλλά δεν γνώριζε για ποια χρήση προορίζονταν.

Η Τιτζ είπε πως ο αριθμός των όπλων που βρέθηκαν οδήγησε τους εισαγγελείς στην υπόθεση ότι προορίζονταν για μια συγκεκριμένη επίθεση.

«Το αν υπήρχε διασύνδεση με τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου είναι συζητήσιμο», πρόσθεσε. «Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι υπάρχει κάποια σχέση».

Επειδή ομολόγησε, ο Βλάτκο Β. είναι πιθανό να καταδικαστεί σε μειωμένη ποινή φυλάκισης, από τρία χρόνια και εννέα μήνες έως τέσσερα χρόνια και τρεις μήνες, είπε η Τιτζ.

Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Σχετικές ειδήσεις