ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Το PSOE εξακολουθεί να λέει «όχι» στην κυβερνητική συνεργασία με τη δεξιά

Ισπανία: Το PSOE εξακολουθεί να λέει «όχι» στην κυβερνητική συνεργασία με τη δεξιά

Οι συντηρητικοί χρειάζονται τη στήριξη των Σοσιαλιστών ή έστω την αποχή τους από τις ψηφοφορίες προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας.

Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι, μετά από εννέα μήνες πολιτικού αδιεξόδου, εξακολουθεί να διαφωνεί με τον σχηματισμό κυβέρνησης από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) του Μαριάνο Ραχόι.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Σάντσεθ εξήγησε ότι δεν έχει αλλάξει τη στάση του, παρά την εκλογική αποτυχία του κόμματός του στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής. Πρόσθεσε ότι συνεχίζει να ελπίζει ότι θα σχηματιστεί μια «εναλλακτική» κυβέρνηση σε συνεργασία με τα κόμματα της «αλλαγής»: το Podemos της ριζοσπαστικής αριστεράς και το κεντρώο Ciudadanos. Υπερασπίστηκε επίσης την απόφασή του να μην συνεργαστεί με το PP για να μην μετατρέψει το PSOE σε «υποτελές κόμμα» των συντηρητικών.

Το PP διαθέτει 137 έδρες στο 450μελές κοινοβούλιο και το PSOE 85. Οι συντηρητικοί χρειάζονται επομένως τη στήριξη των Σοσιαλιστών ή έστω την αποχή τους από τις ψηφοφορίες προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας.

Ο Σάντσεθ, που βρίσκεται αντιμέτωπος με μια «ανταρσία» ορισμένων ηγετικών στελεχών του κόμματός του, που διαφωνούν με τη στρατηγική του και θα ήθελαν να μπει ένα τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο έστω και δια της αποχής των Σοσιαλιστών βουλευτών από τις ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο, παραδέχτηκε ότι γίνεται μια «εις βάθος συζήτηση» στο κόμμα για το θέμα αυτό. Σκοπεύει, όπως είπε, να ζητήσει την επικύρωση της θέσης του από την ομοσπονδιακή επιτροπή του κόμματος το ερχόμενο Σάββατο (01/10). Πεπεισμένος ότι διαθέτει τη στήριξη των μελών του PSOE, ανακοίνωσε επίσης ότι θα ήθελε να οργανωθούν εκλογές για την ηγεσία του κόμματος στις 23 Οκτωβρίου.

Μία εβδομάδα αργότερα, στις 31 Οκτωβρίου, λήγει η προθεσμία εντός της οποίας τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Εάν αποτύχουν και πάλι, ο βασιλιάς Φίλιππος θα πρέπει να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει ξανά βουλευτικές εκλογές, τις τρίτες μέσα σε διάστημα ενός έτους.

Σχετικές ειδήσεις