ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Παρουσία δεκάδων ηγετών η κηδεία του Σιμόν Πέρες (pics+vids)

Ισραήλ: Παρουσία δεκάδων ηγετών η κηδεία του Σιμόν Πέρες (pics+vids)

Η κηδεία του νομπελίστα Ειρήνης Σιμόν Πέρες τελέστηκε στην Ιερουσαλήμ, παρουσία δεκάδων ηγετών από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων ο αμερικανός και ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και Μαχμούντ Αμπάς, μεταδίδουν δημοσιογράφοι του AFP.

Ο ισραηλινός πρώην πρόεδρος τάφηκε στο εθνικό κοιμητήριο του όρους Χερτζλ στην Ιερουσαλήμ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου παραβρέθηκαν στην τελετή, όπως και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο πρώην προέδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο πρίγκιπας Κάρολος αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος,
που είναι μεταξύ των ξένων ηγετών και προσωπικοτήτων που έφθασαν στην Ιερουσαλήμ για την κηδεία.

H κηδεία άρχισε με τη μεταφορά του φέρετρου που είναι καλυμμένο με την ισραηλινή σημαία -υπό τον ήχο των επικήδειων προσευχών- μέχρι το βήμα, όχι μακριά από τον τόπο όπου τάφηκε ο Πέρες.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν επικεφαλής 30μελούς αντιπροσωπείας, ενώ Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ήταν μεταξύ των παρευρισκομένων.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υπογράμμισε μάλιστα πως η ειρήνη ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστινίους την οποία ονειρευόταν ο Νομπελίστας παραμένει ένα «ημιτελές έργο».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, κατά την έναρξη της επικήδειας ομιλίας του σημείωσε την ασυνήθη παρουσία του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς: «είναι η υπενθύμιση πως η ειρήνη είναι ένα ημιτελές έργο», είπε χαρακτηριστικά, ενώ κατέταξε τον Σιμόν Πέρες μεταξύ «των γιγάντων του 20ού αιώνα», όπως ο Νοτιοαφρικανός ηγέτης Νέλσον Μαντέλα.

«Από πολλές απόψεις, μου θύμιζε τους άλλους γίγαντες του 20ού αιώνα που είχα την τιμή να συναντήσω. Άνδρες όπως ο Νέλσον Μαντέλα, γυναίκες όπως η μεγαλειότητά της η βασίλισσα Ελισάβετ», κατέληξε.

Με την προσέλευση τόσων πολλών προσωπικοτήτων στο εθνικό κοιμητήριο, η ισραηλινή αστυνομία έλαβε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Το Ισραήλ δεν έχει γνωρίσει παρόμοιο γεγονός τουλάχιστον μετά την κηδεία το 1995 του Γιτζάκ Ράμπιν, ο οποίος είχε επίσης τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης το 1994, μαζί με τον Πέρες και τον Γιάσερ Αραφάτ.

Η αστυνομία μιλά για πρωτοφανή επιχείρηση, με την κινητοποίηση 8.000 αστυνομικών. Η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας αρμόδια για την προστασία προσωπικοτήτων αναγκάστηκε να αναπτύξει εκατοντάδες πράκτορες.

1787

Νετανιάχου και Αμπάς αντάλλαξαν χειραψία πριν από την κηδεία

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έσφιξαν τα χέρια πριν από την κηδεία του Σιμόν Πέρες στην Ιερουσαλήμ.

Κάτω από την τεράστια τέντα που έχει στηθεί για την υποδοχή των ηγετών από ολόκληρο τον κόσμο, οι κ.κ. Αμπάς και Νετανιάχου αντάλλαξαν λίγα λόγια: «Είμαι ευτυχής που σας βλέπω, έχει περάσει πολύς καιρός», δήλωσε στα αγγλικά ο παλαιστίνιος πρόεδρος απευθυνόμενος προς τον ισραηλινό πρωθυπουργό, πριν χαιρετήσει την σύζυγο του Νετανιάχου, σύμφωνα με βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον εκπρόσωπο του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Οι δύο άνδρες δεν έχουν χαιρετηθεί από τη σύνοδο κορυφής για το Κλίμα στο Παρίσι , εδώ και έναν χρόνο. Και η ίδια η έλευση του Μαχμούντ Αμπάς στην Ιερουσαλήμ αποτελεί σπάνιο γεγονός, που δεν έχει επαναληφθεί εδώ και χρόνια, καθώς χρειάζεται ειδική άδεια.

Κανείς άραβας ηγέτης δεν βρίσκεται σήμερα στην Ιερουσαλήμ, ενώ η Αίγυπτος εκπροσωπείται από τον υπουργό Εξωτερικών.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος συνοδεύεται από τον δεύτερο στην ιεραρχία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και τον επικεφαλής των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε στο πρόσωπο του Σιμόν Πέρες «έναν εταίρο για την ειρήνη των γενναίων» και επικρίθηκε από τη Χαμάς για τη συμμετοχή του στην κηδεία ενός «εγκληματία».

Δείτε φωτογραφίες στην παραπάνω gallery του Newsbomb.gr

Προκόπης Παυλόπουλος: Εξαιρετικά δυσαναπλήρωτο κενό για την Ανθρωπότητα

Για έναν μεγάλο πολιτικό ηγέτη διεθνούς διαμετρήματος, που αγωνίστηκε υπέρ της Ειρήνης, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και κυρίως της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, σε δήλωσή του μετά το πέρας της κηδείας του πρώην Προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, στην Ιερουσαλήμ.

Ο κ. Παυλόπουλος εκπροσώπησε την χώρα μας στην κηδεία του Σιμόν Πέρες και μετά το πέρας της τελετής δήλωσε: «Ο Σιμόν Πέρες υπήρξε μεγάλος πολιτικός ηγέτης διεθνούς διαμετρήματος. Ανήκει στην πολιτική γενιά που θεμελίωσε το Κράτος του Ισραήλ. Ξεπέρασε όμως, και μάλιστα κατά πολύ, τα σύνορα της χώρας του και έχει ήδη κατακτήσει μια εμβληματική θέση στο Παγκόσμιο Πολιτικό Πάνθεον λόγω της ειλικρινούς προσήλωσής του και του διαχρονικού αγώνα του υπέρ της Ειρήνης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, κυρίως δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Υπό τις συνθήκες αυτές η απώλειά του προκαλεί ένα εξαιρετικά δυσαναπλήρωτο κενό για την Ανθρωπότητα».

Σχετικές ειδήσεις