ΚΟΣΜΟΣ

Διπλωματικό επεισόδιο Ρωσίας – Ολλανδίας για το πόρισμα της κατάρριψης του μαλαισιανού αεροσκάφους

Διπλωματικό επεισόδιο Ρωσίας – Ολλανδίας για το πόρισμα της κατάρριψης του μαλαισιανού αεροσκάφους

Το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον ρώσο πρεσβευτή προκειμένου να του υποβάλει διαμαρτυρία για τις δηλώσεις με τις οποίες η Μόσχα αμφισβήτησε τα αποτελέσματα της ποινικής έρευνας για τη συντριβή της πτήσης 17 των Malaysia Airlines - Άμεση αντίδραση από τη Μόσχα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μια ομάδα διεθνών ερευνητών παρουσίασε τα ευρήματά της σύμφωνα τα οποία ο εκτοξευτήρας ρουκετών που χρησιμοποιήθηκε για να καταρριφθεί η πτήση MH17 πάνω από την ανατολική Ουκρανία το 2014 είχε μεταφερθεί από τη Ρωσία και επεστράφη στη συνέχεια εκεί – παρότι η Ρωσία αρνείται κάθε ανάμιξη στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Μπερτ Κέντερς δήλωσε πως οι ρωσικές αντιδράσεις στα ευρήματα των ερευνητών "αμφισβητούν την ακεραιότητα, τον επαγγελματισμό και την ανεξαρτησία" των ερευνητών.

"Έγινε κατανοητό στον ρώσο πρεσβευτή ότι αυτού του είδους η αβάσιμη κριτική είναι απαράδεκτη", ανέφερε σε ανακοίνωση του το υπουργείο.

Από την άλλη, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών θα καλέσει τον Ολλανδό πρεσβευτή τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου προκειμένου να του παρουσιάσει επιπλέον εξηγήσεις σχετικά με το σκεπτικό πίσω από την άρνηση της Μόσχας να δεχτεί τα αποτελέσματα της ποινικής έρευνας για τη συντριβή της πτήσης 17 των Malaysia Airlines, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου, Μαρία Ζαχάροβα.

«Θα δοθούν οι εξηγήσεις στον επικεφαλής της ολλανδικής διπλωματικής αποστολής σχετικά με τις αιτίες που δικαιολογούν την οργή της Ρωσίας για το γεγονός ότι σημαντικές πληροφορίες που παρείχε η ρωσική πλευρά αγνοήθηκαν», ανέφερε με ανακοίνωση της η Ζαχάροβα.

Υπενθυμίζεται ότι το ρωσικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την έρευνα, ώρες μετά την παρουσίαση της, «μεροληπτική και πολιτικά υποκινούμενη».

Σχετικές ειδήσεις