ΚΟΣΜΟΣ

Η ελπίδα αναδύεται μέσα από λουτρό αίματος στο Χαλέπι: Παιδιά κολυμπούν σε κρατήρες από βόμβες (vid)

Η ελπίδα αναδύεται μέσα από λουτρό αίματος στο Χαλέπι: Παιδιά κολυμπούν σε κρατήρες από βόμβες (vid)

Πρόσφορο έδαφος για να αναγεννηθεί ακόμα και σε περιοχές όπου η οσμή του αίματος είναι ακόμα νωπή στον αέρα βρίσκει πάντα η ελπίδα και η χαρά.

Πόσω μάλλον όταν φυτεύουν το σπόρο αθώα παιδιά με αγνή ψυχή, τα οποία καταδικάστηκαν να μεγαλώσουν σε έναν κόσμο που δεν τους αξίζει, πληρώνοντας τον παραλογισμό των «μεγάλων».

Την ώρα λοιπόν που το Χαλέπι έχει ισοπεδωθεί από νέες επιδρομές, το παιδικό μυαλό σκαρφίζεται νέα παιχνίδια, χρησιμοποιώντας όχι μόνο ό,τι έχει απομείνει όρθιο, αλλά ό,τι προκάλεσαν οι σφοδροί βομβαρδισμοί.

Ανάμεσα λοιπόν από βουνά ερειπίων στα συντρίμμια μισογκρεμισμένων κτηρίων, τα παιδιά κολυμπούν, ξεκλέβοντας λίγες ώρες ανεμελιάς και ξεγνοιασιάς σε αυτοσχέδια πισίνα. Η πισίνα δεν είναι τίποτα άλλο από κρατήρας που προκάλεσε βόμβα μέσα στον οποίο πέφτει νερό από σωλήνα του χαλασμένου συστήματος υδροδότησης της πόλης...

Το χαμόγελο και η χαρά αυτών των παιδιών είναι ικανά να πλημμυρίσουν ακόμα και τις πιο «αδιάβροχες» καρδιές…

Σφοδρές μάχες στο κέντρο και στα βόρεια

Την ίδια ώρα, μία εβδομάδα αφότου ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις του συριακού στρατού, με την υποστήριξη της Ρωσίας, για την ανακατάληψη του Χαλεπιού, οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι αντάρτες δίνουν σκληρές μάχες στο κέντρο και στα βόρεια της πόλης, ανέφεραν πηγές και των δύο πλευρών, καθώς και μια οργάνωση που παρακολουθεί τις εξελίξεις στα μέτωπα του πολέμου.

Ωστόσο οι πληροφορίες για το αποτέλεσμα των σημερινών (30/9) μαχών είναι αντικρουόμενες. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μια πηγή του συριακού στρατού ανέφεραν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν καταλάβει εδάφη στα βόρεια του Χαλεπιού καθώς και κτίρια στο κέντρο της πόλης.

Πηγές των ανταρτών, από την άλλη, διαψεύδουν ότι οι καθεστωτικές δυνάμεις προελαύνουν στα βόρεια αφού κατέλαβαν την Πέμπτη τον καταυλισμό Χανταράτ.

Ένας αξιωματικός των ανταρτών υποστήριξε ότι ο κυβερνητικός στρατός κατέλαβε τη συνοικία Σουλεϊμάν αλ Χαλάμπι, στο κέντρο της πόλης, αλλά κατόπιν αναγκάστηκε να αποσυρθεί.

Ένα αντλιοστάσιο στο Σουλεϊμάν αλ Χαλάμπι βομβαρδίστηκε, γεγονός που συνιστά άλλο ένα πλήγμα για το σύστημα υδροδότησης της πόλης που έχει ήδη υποστεί μεγάλες ζημιές.

Το Παρατηρητήριο επέρριψε μάλιστα την ευθύνη στην κυβέρνηση, όμως μια στρατιωτική πηγή είπε ότι οι αντάρτες το ανατίναξαν.

Τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης μετέδωσαν, δε, ότι 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς των ανταρτών στο Σουλεϊμάν αλ Χαλάμπι και στη γειτονική συνοικία Μιντάν.

Η ισλαμιστική οργάνωση Τζαμπχάτ Φάταχ αλ Σαμ (σ.σ. πρώην Μέτωπο Αλ Νόσρα) ανακοίνωσε, από την άλλη, ότι οκτώ μαχητές της σκοτώθηκαν στις μάχες στο Σουλεϊμάν αλ Χαλάμπι.

Το Παρατηρητήριο, που εδρεύει στη Βρετανία, έκανε λόγο για σφοδρούς βομβαρδισμούς από τις κυβερνητικές δυνάμεις και συνεχείς μάχες στο Σουλεϊμάν αλ Χαλάμπι, μια περιοχή που βρίσκεται πολύ κοντά στην Παλιά Πόλη του Χαλεπιού.

Η πηγή του συριακού στρατού που μίλησε στο πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν καταλάβει πολλά κτίρια στην περιοχή και «συνεχίζουν καταδιώκοντας τα υπολείμματα των τρομοκρατών που φεύγουν».

Ο Ζακαρία αλ Μαλαχίφτζι, ένας εκπρόσωπος της ανταρτικής ομάδας Φαστακίμ, υποστήριξε πάντως ότι οι κυβερνητικοί στρατιώτες υποχώρησαν αφήνοντας πίσω τους «έναν αριθμό νεκρών» και ότι αντάρτες εξακολουθούν να ελέγχουν τη μονάδα παραγωγής νερού.

Στα βόρεια του Χαλεπιού, το Παρατηρητήριο και ένας τηλεοπτικός σταθμός της Χεζμπολάχ ανέφεραν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν την περιοχή του νοσοκομείου Κίντι, δίπλα στον καταυλισμό Χανταράτ. Πηγές των ανταρτών διέψευσαν ωστόσο την πληροφορία υποστηρίζοντας ότι οι μάχες στην περιοχή συνεχίζονται.

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν ένα «λουτρό αίματος» στο ανατολικό Χαλέπι λόγω των συριακών και ρωσικών βομβαρδισμών

Στο μεταξύ, η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) κάλεσε τη Συρία και τη Ρωσία να θέσουν τέρμα «στο λουτρό αίματος» στο Χαλέπι καθώς τα αεροπλάνα «ρίχνουν κατά ριπάς βόμβες στην πόλη».

«Όλο το ανατολικό Χαλέπι έχει γίνει ένας τεράστιος στόχος», δήλωσε ο διευθυντής επιχειρήσεων των MSF, Σίσκο Βιγιαλόνγκα ο οποίος κάλεσε «τη συριακή κυβέρνηση και τους συμμάχους της να θέσουν τέρμα στους βομβαρδισμούς που προκαλούν λουτρό αίματος μεταξύ των αμάχων».

«Τα αεροσκάφη του συνασπισμού του οποίου ηγείται η Συρία ρίχνουν κατά ριπάς βόμβες στην πόλη», πρόσθεσε ο επικεφαλής των MSF, ο οποίος εκτίμησε πως η «συριακή κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει τους συστηματικούς βομβαρδισμούς», αλλά και πως «η Ρωσία, ως αναντικατάστατος πολιτικός και στρατιωτικός σύμμαχος της Συρίας, έχει την ευθύνη να ασκήσει την επιρροή της προκειμένου να το σταματήσει αυτό».

Μεταξύ 21 και 26 Σεπτεμβρίου, τα νοσοκομεία του Χαλεπιού που βρίσκονταν ακόμα σε λειτουργία, δέχθηκαν περισσότερους από 822 τραυματίες, από τους οποίους τουλάχιστον 221 παιδιά, ενώ παρέλαβαν περισσότερους από 278 νεκρούς, από τους οποίους τουλάχιστον 96 ήταν παιδιά, ανέφεραν οι MSF επικαλούμενοι την υγειονομική διεύθυνση του ανατολικού Χαλεπιού.

«Οι ασθενείς πρέπει να περιμένουν ώστε άλλοι να πεθάνουν για να έχουν την ελπίδα να εξασφαλίσουν ένα κρεβάτι. Δεν διαθέτουμε παρά μόνο τρεις αίθουσες χειρουργείων», δηλώνει ο δρ Αμπού Ουάσιμ, ο οποίος διευθύνει το τραυματολογικό νοσοκομείο στο ανατολικό Χαλέπι, μια δομή που υποστηρίζεται από τους MSF.

Τον Αύγουστο οι MSF κατάφεραν να στείλουν ένα φορτίο ιατρικών υλικών στην πόλη, κατά τη διάρκεια μιας σύντομης διακοπής της πολιορκίας, αλλά δεν μπόρεσε να το επαναλάβει από τότε.

«Τώρα η πόλη βρίσκεται υπό πλήρη πολιορκία, οι ανθρωπιστικές αυτοκινητοπομπές αποτελούν στόχο επιθέσεων και οι βομβαρδισμοί είναι εντατικοί», ανέφερε ο Σίσκο Βιγιαλόνγκα, ο οποίος ζήτησε «την απομάκρυνση των πιο σοβαρά αρρώστων και των τραυματιών».

«Αν δεν γίνει κάτι, θα επιβεβαιωθούμε ότι οι φόβοι μας είχαν βάση: ο κόσμος θα έχει εγκαταλείψει τους πληθυσμούς του Χαλεπιού σε έναν αργό και βίαιο θάνατο», καταλήγει.

Περίπου 600 τραυματίες δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να λάβουν ιατρική φροντίδα στο ανατολικό Χαλέπι λόγω έλλειψης προσωπικού ή κατάλληλων υλικών, ανέφερε χθες ο ΟΗΕ…

ΟΗΕ: 338 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Χαλέπι τις τελευταίες εβδομάδες

Οι μάχες στον πολιορκούμενο συριακό θύλακα του ανατολικού Χαλεπιού προκάλεσαν το θάνατο 338 ανθρώπων τις τελευταίες εβδομάδες, περιλαμβανομένων 106 παιδιών, ενώ 846 είναι οι τραυματίες, ανάμεσά τους 261 παιδιά, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ/WHO).

«Ζητάμε τέσσερα πράγματα: σταματήστε τους σκοτωμούς, σταματήστε τις επιθέσεις στην υγειονομική περίθαλψη, αφήστε τους αρρώστους και τους τραυματίες να φύγουν και αφήστε τη βοήθεια να έρθει», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ για τη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων και την ανθρωπιστική βοήθεια κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Αλεΐδα Γκεβάρα-Μαρτς: Oι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις χρηματοδοτούν τον πόλεμο στη Συρία

«Δεν πρέπει να επιτρέψετε να υποκινηθούν και να καθοδηγηθούν πόλεμοι από το ευρωπαϊκό έδαφος. Ζήσατε δύο παγκόσμιους πολέμους, ο τρίτος θα είναι και το τέλος της ανθρωπότητας», είπε η κόρη του θρυλικού κομαντάντε Τσε Γκεβάρα σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Junge Welt (έκδοση Σαββατοκύριακου).

Η Αλεΐδα Γκεβάρα-Μαρτς επέκρινε τη στάση των ΗΠΑ στην Κούβα, διότι παρά τις σύναψη διπλωματικών σχέσεων, στην ουσία δεν άλλαξε τίποτα.

Το εμπάργκο κατά της Κούβας παραμένει πάντως σε ισχύ ακέραιο. Η καλύτερη βοήθεια την οποία μπορεί να προσφέρει το παγκόσμιο κίνημα της αλληλεγγύης προς την Κούβα «θα είναι η επιτυχία των αριστερών δυνάμεων στα καπιταλιστικά κέντρα, έτσι ώστε να αλλάξουμε μαζί την σημερινή πραγματικότητα», όπως είπε.

Η επίθεση κατά της Συρίας χρηματοδοτείται από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, πρόσθεσε η 55χρονη παιδίατρος, η οποία κάλεσε την ευρωπαϊκή Αριστερά σε αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.

Σχετικές ειδήσεις