ΚΟΣΜΟΣ

Η «δίκη της χρονιάς» στην Ισπανία για την υπόθεση διαφθοράς του κόμματος Ραχόι

Η «δίκη της χρονιάς» στην Ισπανία για την υπόθεση διαφθοράς του κόμματος Ραχόι

Την Τρίτη (4/10) ξεκίνησε στην Ισπανία η δίκη της χρονιάς, όπου πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για ένα εξεζητημένο σύστημα δωροδοκιών και πλαστών λογαριασμών, το οποίο ενσαρκώνει την καλπάζουσα διαφθορά στη χώρα.

Δύο πρώην ταμίες του Λαϊκού Κόμματος (PP) του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι περιλαμβάνονται μεταξύ των κυριότερων κατηγορουμένων σ' αυτή τη δίκη, η οποία διεξάγεται επτά χρόνια αφότου έγιναν οι πρώτες συλλήψεις.

«Κλέφτες!», «Chorizos!» φώναζαν διαδηλωτές κατά την άφιξη των κατηγορουμένων στο Εθνικό Δικαστήριο (Audiencia Nacional) που εδρεύει σε προάστιο της Μαδρίτης και είναι αρμόδιο για την εκδίκαση των πολιτικο-οικονομικών υποθέσεων.

Συνολικά 37 πρόσωπα -μεταξύ των οποίων μια ντουζίνα αιρετοί αξιωματούχοι και στελέχη του PP- είναι ύποπτα ότι συμμετείχαν σ' ένα ευρύ δίκτυο υπεξαίρεσης δημόσιων κεφαλαίων που από το 1999 έως το 2005 ανήλθαν σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Στην αίθουσα του δικαστηρίου, ο Λουίς Μπάρθενας ήταν αυτός που είχε γύρω του τους περισσότερους ανθρώπους: πρώην ταμίας του PP από το 1988 έως το 2009, κατηγορείται κυρίως ότι έκρυψε στο εξωτερικό δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Ο κατηγορούμενος ως αρχηγός του δικτύου, ο επιχειρηματίας Φρανθίσκο Κορέα, έμοιαζε πιο απομονωμένος. Ο άνθρωπος που επονομαζόταν άλλοτε «ντον Βίτο» -όπως ο μαφιόζος της ταινίας «Ο Νονός»- προειδοποίησε λίγο πριν από τη δίκη ότι θα μιλήσει για «όλα όσα ήξερε».

Ο Κορέα, ο οποίος θεωρείται φίλος του συντηρητικού πρώην πρωθυπουργού (1996-2004) Χοσέ Μαρία Αθνάρ -ο οποίος τον είχε μάλιστα προσκαλέσει ως μάρτυρα στον γάμο της κόρης του-, κατηγορείται ότι διηύθυνε το δίκτυο «που είχε σκοπό τον αθέμιτο πλουτισμό με δημόσια κεφάλαια».

Μεταξύ του 1999 και του 2005 είχε δωροδοκήσει αιρετούς αξιωματούχους του PP.

Σε αντάλλαγμα, οι επιχειρήσεις του ή αυτές των φίλων του αναλάμβαναν συμβόλαια για δημόσια έργα ή τη διοργάνωση εκδηλώσεων, όπως για την επίσκεψη του πάπα Βενέδικτού 16ου το 2006 στη Βαλένθια.

Η εφημερίδα eldiario.es είχε δημοσιεύσει το 2015 μια «εξομολόγηση» του Κορέα: αυτός ο τελευταίος διαβεβαίωνε πως επιχειρηματίες τού κατέβαλλαν «προμήθεια 2% έως 3%» επί του ποσου των συμβολαίων που τους κατακυρώνονταν, την οποία απέδιδε «σε μετρητά» στον Μπάρθενας αφού προηγουμένως παρακρατούσε το μερίδιό του.

Το δεξί χέρι του Κορέα ήταν ένα πρώην στέλεχος του PP στη Γαλικία.

Το ίδιο το κόμμα -επικεφαλής του οποίου είναι από το 2004 ο Ραχόι- κατηγορείται για την αστική ευθύνη του ως «αποδέκτης» των κεφαλαίων που αποκτήθηκαν παρανόμως από δημάρχους του PP. Όμως δεν διώκεται ποινικά, επειδή το αδίκημα της παράνομης χρηματοδότησης κόμματος δεν υφίσταται παρά μόνο από το 2015.

Ντυμένος μ' ένα απλό πράσινο κοντομάνικο πουκάμισο, ένας από τους κατηγορουμένους τράβηξε την προσοχή με την απλότητά του: ο Χοσέ Λουίς Πένιας, εκλεγμένος με το PP πρώην δημοτικός σύμβουλος της Μαχανταχόντα, κοντά στη Μαδρίτη. Έχει το ελαφρυντικό ότι αποκάλυψε το σκάνδαλο, καθώς είχε ήδη ηχογραφήσει μυστικά πολύ ενοχοποιητικές συνομιλίες του Κορέα και άλλων κατηγορουμένων.

Το 2014 η υπόθεση αυτή είχε ωθήσει σε παραίτηση την υπουργό Υγείας Άνα Μάτο, που κατηγορήθηκε ότι επωφελήθηκε από τα αδικήματα που είχε διαπράξει ο πρώην σύζυγός της Χεσούς Σεπούλβεντα.

Αυτός ο τελευταίος κατηγορείται για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος και αθέμιτη άσκηση επιρροής ως δήμαρχος της πόλης Ποθουέλο από το 2003 έως το 2009. Μια Jaguar περιλαμβάνεται στα δώρα που είχαν προσφερθεί στην οικογένεια, σύμφωνα με τον Τύπο.

Σχετικές ειδήσεις