ΚΟΣΜΟΣ

Δεν έχει τέλος η τραγωδία στο Χαλέπι: Βομβάρδισαν μέχρι και την ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ

Δεν έχει τέλος η τραγωδία στο Χαλέπι: Βομβάρδισαν μέχρι και την ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ

Η ανάλυση δορυφορικών φωτογραφιών από μια φονική επίθεση σε αυτοκινητοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία τον περασμένο μήνα έδειξε πως ήταν αεροπορική επιδρομή, δήλωσε σήμερα ένας ειδικός του ΟΗΕ.

Περίπου 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση σε αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ και της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου στο Ούρεμ Αλ-Κούμπρα, κοντά στην πόλη Χαλέπι της βόρειας Συρίας, που κατέστρεψε 18 από τα 31 φορτηγά, μια αποθήκη και μια κλινική.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέρριψαν την ευθύνη σε δύο ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη τα οποία, όπως υποστήριξαν, πετούσαν εκείνη την ώρα πάνω από την περιοχή. Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες και λέει πως η αυτοκινητοπομπή έπιασε φωτιά.

"Με την ανάλυσή μας προσδιορίσαμε ότι ήταν αεροπορική επιδρομή και νομίζω πως και πολλές άλλες πηγές έχουν πει το ίδιο", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Λαρς Μπρόμλεϊ, σύμβουλος έρευνας στη UNOSAT.

"Όταν πρόκειται για αεροπορικές επιδρομές, συνήθως κοιτάμε το μέγεθος του κρατήρα που είναι ορατός και το είδος του κρατήρα", είπε. Ένας τεράστιος κρατήρας στο έδαφος προκλήθηκε "σχεδόν σίγουρα (από) πυρομαχικά που ρίχθηκαν από τον αέρα", και όχι από πυροβολικό ή όλμους, είπε.
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ως εκ τούτου αναφερθεί σε "επίθεση" η οποία οδήγησε σε βραχεία αναστολή των αυτοκινητοπομπών τους στη Συρία, ενώ η Διεθνής Ομοσπονδία των Εταιριών του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου αρχικά έκανε λόγο στη δήλωσή της για "αεροπορικές επιδρομές".

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα συστήσει μία εσωτερική ομάδα έρευνας στον ΟΗΕ για τη διερεύνηση της επίθεσης και κάλεσε όλα τα μέρη να συνεργαστούν πλήρως.

Η UNOSAT, που αναλύει μόνο εμπορικά διαθέσιμες δορυφορικές εικόνες, δεν έχει κληθεί να μοιραστεί την ανάλυσή της με την έρευνα του ΟΗΕ, αλλά είναι έτοιμη να το κάνει, δήλωσε ο διευθυντής της UNOSAT Άιναρ Μπγιόργκο. "Οι εικόνες μας χρησιμοποιούνται κατά καιρούς για να ενημερωθούν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας", δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου.

Σχετικές ειδήσεις