ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ο στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε 417 κούρδους αντάρτες από τον Αύγουστο

Τουρκία: Ο στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε 417 κούρδους αντάρτες από τον Αύγουστο

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν σκοτώσει 417 κούρδους μαχητές από τα τέλη Αυγούστου, συμβάλλοντας να αποτραπούν σχέδια επιθέσεων των μαχητών πριν από την έλευση του χειμώνα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα (10/10) ο στρατός.

Η ανακοίνωση έγινε μία ημέρα μετά την έκρηξη παγιδευμένου φορτηγού από κούρδους μαχητές με αποτέλεσμα τον θάνατο 15 ανθρώπων σε σημείο ελέγχου του στρατού στην επαρχία Χακάρι, μια περιοχή που συνορεύει με το Ιράν και το Ιράκ και στην οποία μαίνεται η σύγκρουσης με το Εργατικό Κόμμα του Κoυρδιστάν (PKK).

Νωρίτερα οι πληροφορίες ανέφεραν πως ο απολογισμός μιας από τις πιο φονικές πρόσφατες επιθέσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία ήταν 18 νεκροί. Δεν έχει γίνει ακόμη ανάληψη ευθύνης για τη βομβιστική επίθεση.

Ο στρατός ανέφερε πως τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν αεροπορικά πλήγματα εναντίον στόχων του PKK στην περιοχή Ζαπ του βορείου Ιράκ το μεσημέρι της Κυριακής, μετά την είδηση για την έκρηξη του παγιδευμένου φορτηγού, καταστρέφοντας θέσεις όπλων και καταφύγια του PKK.

Το σύνολο των επιχειρήσεων περιόρισε την ικανότητα του PKK να εξαπολύει επιθέσεις, αναγκάζοντας τους μαχητές να επικεντρώσουν στη χρήση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και βομβιστών αυτοκτονίας, ανέφερε ο στρατός.

"Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν με την ίδια αποφασιστικότητα έως την εξουδετέρωση και του τελευταίου τρομοκράτη", προστίθεται στην ανακοίνωση του στρατού.

Από τις 29 Αυγούστου, 417 μαχητές του PKK έχουν σκοτωθεί, 41 έχουν παραδοθεί και 18 έχουν συλληφθεί στη διάρκεια μιας εκστρατείας την οποία ο στρατός χαρακτήρισε "την πιο αποτελεσματική και περιεκτική των τελευταίων χρόνων".

Ο στρατός ανέφερε πως 88 μέλη των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν και 152 τραυματίστηκαν στη διάρκεια της ίδιας περιόδου.

Τη Δευτέρα, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει μια συγκέντρωση στην Άγκυρα στη μνήμη των 100 και πλέον θυμάτων από μια επίθεση αυτοκτονίας η ευθύνη για την οποία αποδόθηκε στο Ισλαμικό Κράτος, στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης πριν από έναν χρόνο, προχωρώντας σε ορισμένες προσαγωγές, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Οι αρχές δήλωσαν πως η πρόσβαση στην περιοχή επιτρεπόταν μόνο σε συγγενείς των θυμάτων, σύμφωνα με αναφορές των ΜΜΕ.

Στη νοτιοανατολική επαρχία Βαν, μαχητές του PKK σκότωσαν έναν τοπικό αξιωματούχο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) στο σπίτι του στην περιοχή Οζάλπ το βράδυ της Κυριακής, ανέφερε το γραφείο του επαρχιακού κυβερνήτη.

Την Πέμπτη βομβιστική επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε ένα παρακλάδι του PKK, είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 10 ανθρώπων κοντά σε αστυνομικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης. Δύο ημέρες αργότερα δύο μαχητές που φέρεται να ήταν μέλη του PKK ανατινάχθηκαν κοντά στην Άγκυρα σε μια σύγκρουση με την αστυνομία.

Στα 32 χρόνια που διαρκεί η εξέγερση, οι επιθέσεις του PKK μειώνονται συνήθως τους χειμερινούς μήνες, εξαιτίας του δριμύ χειμώνα στην ορεινή νοτιανατολική Τουρκία.

Σχετικές ειδήσεις